Effect van offshoring vaak overschat

Outsourcen naar lagelonenland niet altijd voordeliger

10 december 2015

Bedrijven die hun kernactiviteiten naar het buitenland verplaatsen, verliezen zo'n 10 procent van hun productiviteit. Een op de zeven bedrijven die dit heeft gedaan, heeft er voor gekozen de activiteiten weer terug te halen naar Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB).

Gratis whitepaper Eerste hulp bij logistiek

De afgelopen decennia hebben veel bedrijven aan outsourcing gedaan: het afstoten van activiteiten om hiervoor een gespecialiseerde partner in te schakelen. Dat zou de productiviteit flink verhogen.

Het CPB onderzocht of dat wel zo is en keek naar de effecten van het uitbesteden van kern- en ondersteunende activiteiten naar andere landen en binnen eigen land tussen 2001 en 2006.

Cultuurverschillen

Je producten laten produceren in een lagelonenland lijkt aantrekkelijk, maar veel ondernemers onderschatten de kosten van cultuurverschillen en andere wet- en regelgeving. Je moet er bijvoorbeeld goed voor zorgen dat je zelf het intellectuele eigendom houdt. Ook blijkt het vaak lastiger dan gedacht om complexe bedrijfsprocessen op te zetten in een ander land

Het uitbesteden van ondersteunende diensten, zoals callcenters, kan wel een productiviteitswinst van 2 tot 3 procent opleveren. Maar opvallend is dat de winst veel groter is als de klus wordt uitbesteed aan een Nederlands bedrijf. Dan wint een bedrijf wel 8 tot 11 procent aan productiviteit.

Reshoring

Het verplaatsen van de kernactiviteiten van je bedrijf naar een ander land, zoals het openen van een fabriek in een lagelonenland, blijkt niet altijd een goede beslissing. Ongeveer een op de tien bedrijven koos hier tussen 2001 en 2006 voor. Van hen heeft 17 procent de productie teruggehaald naar Nederland, ofwel reshoring.

Deze trend komt op. Dat komt doordat de lonen in Azië flink stijgen en in Nederland juist relatief zijn gedaald. Ook zijn er meer werkzoekenden en is de sociale werkplaats een goed alternatief voor goedkope productie.

Overweeg jij processen uit te besteden? Voorkom veelgemaakte fouten en lees de tien gouden regels van outsourcing.

Auteur

Marlou Visser