Wanneer is gebruik van het btw-nummer verplicht?

Burgerservicenummer blijft basis voor zzp'er
Vanaf 1 januari hebben zzp’ers een nieuw btw-nummer. Hoe kom je aan het nummer en wat is er anders? Is het melden van het btw-nummer verplicht?
Als je ondernemer bent voor de omzetbelasting, dan ontvang je een btw-nummer. Ben je een zelfstandige zonder personeel (zpp'er), dan is de basis voor dat nummer je BSN, ofwel je Burgerservicenummer. Maar dat mag niet volgens de privacywet, dus hebben zzp’ers een nieuw btw-nummer ontvangen waar het BSN niet meer in verwerkt zit.
 

Verschil tussen ondernemer en consument

Je bent verplicht om je btw-nummer te zetten op facturen die je stuurt aan andere ondernemers, maar ook rechtspersonen die geen ondernemer zijn, zoals verenigingen en stichtingen.
 
Consumenten hoef je doorgaans geen factuur te sturen. Doe je dat toch, dan is het niet verplicht om daar je btw-nummer op te zetten. In de volgende gevallen moet je echter wel een factuur met btw-nummer sturen aan consumenten:
 
  • Bij een afstandsverkoop (export naar klanten in de EU die geen btw-aangifte doen)
  • Levering van een nieuw of weinig gebruikt vervoermiddel aan een particulier uit een ander EU-land
  • Ten minste 80 procent van je afnemers is ondernemer. Dan moet je altijd een factuur uitreiken, ook als je afnemer een particulier is.

 

Website

Verder hoef je je btw-nummer niet op briefpapier en foldermateriaal te zetten. Je btw-nummer op je website vermelden is ook niet langer verplicht.
 

Vereenvoudigde factuur

Overigens mag je voor consumenten en voor ondernemersde vereenvoudigde factuur inzetten, mits het factuurbedrag lager is dan 100 euro. Uitzonderingen op deze regel zijn internationale afstandverkopen en intracommunautaire leveringen tegen het nultarief, beide aan ondernemers.
 

 


Vraag niet beantwoord of nog een vraag?

MKB Servicedesk helpt je graag verder!

Voorkom een boete en meld snel achterstallige btw aan

Belastingdienst controleert strenger vanaf 26 augsutus
Enkele tienduizenden ondernemers moeten nog achterstallige btw aanmelden bij de Belastingdienst. Na 26 augustus gaat de Fiscus hier strenger op...

Nieuwe eisen aan factuur per 2013

Welke gegevens moeten er in een factuur staan?
Een btw-factuur moet per 1 januari 2013 aan andere eisen voldoen. Welke gegevens moeten er precies in staan? Alle eisen op een rijtje.

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten