Neem een wachtwoordmanager

Wachtwoordmanagers: wat zijn het, hoe werkt het?

04 september 2018

Hoeveel verschillende wachtwoorden gebruik jij online? Belangrijker: hoe onthoud je al die wachtwoorden? Post-its op je scherm is verleden tijd. Gebruik een wachtwoordmanager. Maar wat is dat en hoe werkt het?

Whitepaper IT op orde: Hardware

Whitepaper Customer Relationship Management (CRM)

Een wachtwoordmanager is een gespecialiseerd programma dat samen met jou sterke wachtwoorden maakt en overzichtelijk voor je opslaat.

Wachtwoorden maken

De wachtwoorden die je door het gespecialiseerde programma laat maken moeten volkomen willekeurig zijn en minstens 13 lettertekens bevatten. Houd er rekening mee dat de toetsenborden van smartphones en tablet-computers beperkter mogelijkheden hebben. Voor die apparaten kunt je het best wachtwoorden gebruiken zonder symbolen (zoals #, @, ^). 

Zorg ervoor dat je voor iedere account die je online gebruikt een apart wachtwoord heeft. Met een wachtwoord manager kun je dat makkelijker beheren. Verander wachtwoorden minstens een keer per half jaar. Maak er een gewoonte van om alleen websites te vertrouwen die je een beveiligde verbinding garanderen (herkenbaar aan het voorvoegsel https:// in het website-adres, waar je toegang tot wilt hebben).

Meester wachtwoord

Tip: Zorg er voor dat het ‘meester wachtwoord' waarmee je toegang krijgt tot het door jouw gekozen programma aan de laatste veiligheidseisen voldoet (sterk, uniek en toch makkelijk te onthouden). Lees meer over het maken van sterke wachtwoorden.

Wachtwoordmanagers

  • Dashlane – synchroniseert ook met je smartphone (zowel Apple als Android). Gratis. Europees!

  • 1Password – was jarenlang uitsluitend voor gebruikers van Apple apparatuur, maar er is nu ook een Windows-versie. Kost 50 US dollars.

  • Password Safe – alleen voor Windows. Gratis. Open source programma.

  • LastPass – synchroniseren met uw smartphone, laptop of tablet tegen betaling

  • KeePass – zowel voor Windows als voor Apple Mac. Gratis. Open source programma. Let op: op internet zijn voor Iphone en iPad programma's verkrijgbaar die qua naam sterk lijken op KeePass, maar niet afkomstig zijn van dezelfde bron.

Vertrouwenskwestie

Uiteraard is het gebruik van een wachtwoordmanager een vertrouwenskwestie. Van de vijf hierboven genoemde programma’s zijn er vier van Amerikaanse bodem. Praktisch alle vijf zijn gratis.

Authenticatie in twee stappen

Steeds meer sites en toepassingen maken het mogelijk om gebruik te maken van authenticatie in twee stappen. Het werkt ongeveer hetzelfde als inloggen op de site van uw bank. Wanneer je je eenmaal voor het gebruik ervan heeft aangemeld, krijg je op je telefoon een sms-bericht met een inlogcode of een zogenaamd push-bericht in het programma zelf. Authenticatie in twee stappen is onder meer mogelijk bij Google, Dropbox en Twitter.

Auteur

Flip Schultz