Ondernemer zoekt hulp bij ontslag

MKBarometer: Thema ontslag hot in september

11 maart 2014

Het thema ontslag neemt een behoorlijke vlucht voor ondernemers in de maand september, blijkt uit de maandelijkse MKBarometer van MKB Servicedesk en De Zaak. ‘Hoe kan ik mijn werknemer na zijn proeftijd ontslaan?’ en ‘Wat doe ik als een ontslagzaak is afgewezen door het UWV?’ Dat zijn de vragen die op dit moment leven bij ondernemers.

Met de MKBarometer bepalen MKB Servicedesk en De Zaak de trends en actuele thema’s voor ondernemers. Deze barometer is opgebouwd aan de hand van downloads en scanresultaten van ondernemersportaal MijnMKB, telefonische vragen van ondernemers en de ondernemerstopics op social media. Deze maand leven vooral onderwerpen binnen het thema personeel, zo blijkt uit de MKBarometer.

Telefonische vragen

Een groot deel van de telefonische vragen dat in augustus binnenkwam bij MKB Servicedesk en De Zaak ging over personeel. 32 procent daarvan specifiek over ontslag.

Ondernemers worstelen met vragen als:

Ook uit de download top-5 in MijnMKB blijkt dat de whitepapers rondom personeel populair zijn. Op nummer 4 staat het whitepaper ‘Regelingen en kortingen voor je personeel, het kán’ en op 5 het whitepaper ‘Ik wil mijn werknemer ontslaan en nu?’. Nummers 1, 2 en 3 zijn respectievelijk ‘In vijf stappen een bedrijf starten’, ‘Kantoor in de cloud’ en ‘Slimme factuurverwerking’.

Website

De populairste desk van www.mkbservicedesk.nl was deze maand de personeelsdesk, met een aandeel van 37 procent van de bezoeken. In de top 10 meestgelezen artikelen van september staan dan ook verschillende artikelen van deze desk: ‘Welke verlofregelingen zijn in de wet vastgelegd?’ op 2, ‘Wat zijn de regels rondom het nul-urencontract?’ op 8 en ‘Onder welke cao valt mijn onderneming?’ op 10.

Social media

Ook op social media is personeel het meest besproken thema in september. Vooral thema’s als ‘ontslag’, ‘geld’, ‘salaris’ en ‘ziek’ zijn begrippen die honderden keren per dag in tweets van ondernemers zijn voorgekomen. Deze tweets hebben overwegend een negatief sentiment, waarmee geconcludeerd kan worden dat zaken rondom personeel een worsteling opleveren voor ondernemers.

Auteur

Lenneke Arts