Welke gemeente is het meest vriendelijk voor ondernemers?

MKB-vriendelijkste gemeente: provinciale winnaars bekend

03 oktober 2013

De twaalf provinciale winnaars van de verkiezing voor de MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland zijn bekend. Onder meer Bergambacht, Stadskanaal en Skarsterlân maken kans om uitgeroepen te worden tot 'meest vriendelijke gemeente voor ondernemers'.

Whitepaper Ondernemen in de wijk

Vandaag ontvingen twaalf colleges van burgemeester en wethouders bloemen uit naam van MKB-Nederland. Bijzonder aan deze verkiezing is dat de stem van de ondernemer de doorslag geeft.

Stimulering ondernemerschap

Stimuleren van lokaal ondernemerschap is essentieel voor de Nederlandse economie en werkgelegenheid. Dit komt primair tot stand in samenspraak tussen gemeenten en ondernemers. Gemeenten die een kans willen maken op de titel 'MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland moeten daarom aantoonbaar werk maken van een mkb-vriendelijk beleid. Zoals het terugdringen van regeldruk, matigen van ozb-tarieven en andere lokale lasten en het mkb kansen bieden bij aanbesteden. Daarbij is vooral de perceptie van de ondernemer van belang.

Verkiezing

MKB-Nederland organiseert dit jaar voor de derde keer de tweejaarlijkse landelijke verkiezing MKB-vriendelijkste gemeente. Het onderzoek is uitgevoerd door bureau Lexnova en mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Economische Zaken. In de voorgaande jaren heeft de uitreiking het nodige teweeggebracht. Gemeenten voelden zich uitgedaagd om hun dienstverlening aan ondernemers te verbeteren. Deze prijs is daarmee een belangrijke waakhond die gemeenten blijft aansporen zich meer in te spannen voor het mkb. Van maart tot augustus konden ondernemers via www.mkbvriendelijkstegemeente.nl hun stem uitbrengen.

Op naar regiowinst

De twaalf winnaars maken kans om gekroond te worden tot een van de vier regiowinnaars. Tijdens ‘De week van de mkb-vriendelijkste gemeente’, van 21 tot en met 25 oktober, zal MKB-Nederland deze vier persoonlijk bezoeken. De uiteindelijke landelijke finale vindt plaats op 28 november in Amsterdam tijdens de Week van de Ondernemer. Net als twee jaar geleden is er ook nu een aparte prijs voor de beste grote gemeente (G36).

De twaalf winnaars: Amstelveen - Noord-Holland Assen - Drenthe Barneveld - Gelderland Bergambacht - Zuid-Holland Bunschoten- Utrecht Gilze en Rijen Noord-Brabant Reimerswaal - Zeeland Rijssen-Holten Overijssel Roermond - Limburg Skarsterlân - Friesland Stadskanaal - Groningen Zeewolde - Flevoland Twee jaar geleden won Bergambacht de wisseltrofee voor mkb-vriendelijkste gemeente van Nederland.

Helmond was in 2011 de beste bij de grote steden.

Auteur

Lenneke Arts