Fraude in China deel 2: hoe voorkom je onwenselijke situaties?

Column Robin Tabbers | Verbonden aan Advocatenkantoor Shanghai

03 oktober 2013

In mijn vorige artikel heb ik besproken wat je kunt doen om jezelf zo goed mogelijk te beschermen tegen mogelijke gevallen van fraude. Helaas komt het toch nog vaak voor dat een goed voorbereide Europese partij alsnog de dupe is van frauduleuze praktijken.

Whitepaper 'ondernemen in China'

In zo’n geval kun je echter met de juiste documenten alsnog veel bereiken. Zo kun je de Chinese partij onder sterk druk zetten door te dreigen met een juridische procedure; dat kan soms zeer positief uitwerken. Maar mocht dit niet tot het gewenste resultaat leiden dan biedt een daadwerkelijke gang naar de Chinese rechter – in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken – veel mogelijkheden, mits je de juiste informatie in je bezit hebt.

Documenten

Belangrijke documenten bevatten informatie die jouw kant van het verhaal kunnen bevestigen, zoals originele contracten met bedrijfsstempel, kopieën van de bestelling en factuur die het bestaan van de deal aantonen, foto's van de gebrekkige producten, verzonden e-mails en kopieën van de bedrijfsregistratie van het Chinese bedrijf of het paspoort van de handelspartner. Kortom, indien je voldoende bewijs kunt overleggen zal de Chinese rechter eerder geneigd zijn in jouw voordeel te beslissen.

Dit betekent ook dat je positie een stuk zwakker is als je deze informatie niet tot je beschikking hebt. Je kunt dan besluiten om net als het Duitse bedrijf in mijn vorige blog de zaak over te dragen aan de Chinese politie. De politie is echter terughoudend in het aannemen van zaken waarvoor zij (te) veel moeite moet doen; houd daarom in je achterhoofd dat het overhandigen van een duidelijke zaak met voldoende bewijs verreweg de meeste kans van slagen heeft.

Chinese namen

Weet je bijvoorbeeld enkel de Engelse naam van je Chinese contactpersoon dan is de kans groot dat je te maken hebt met een valse identiteit; geen enkele Chinees heeft namelijk een officiële Engelse naam. Hetzelfde geldt overigens voor de naam van het Chinese bedrijf. Kortom, de moraal van dit verhaal: de juiste informatie bezitten is de sleutel tot succesvol zakendoen in China.

Auteur

Robin Tabbers