Netwerken, hoe doe ik dat?

Alle beschikbare informatie over netwerken

13 mei 2016 08 september 2020

Netwerken: de laatste jaren is het een steeds belangrijker en meer geaccepteerd begrip geworden in de zakelijke wereld. Het houdt in dat je je contactenkring uitbreidt en optimaal gebruik maakt van deze relaties.

Waarom zou ik aan netwerken beginnen?

Zeker in het mkb is netwerken van belang: het bezorgt je contacten die je anders misschien niet zou ontmoeten. Deze mensen kunnen je helpen bij vraagstukken waar zij al mee te maken hebben gehad, het kan een nieuwe opdrachtgever zijn, je nieuwe partner voor een project of iemand die je aan verfrissende nieuwe inzichten helpen. Kortom, de meeste mensen zijn wel overtuigd van het nut van netwerken. Toch voelt het voor veel mensen moeizaam, gemaakt en onwennig. De hele rubriek over netwerken helpt je bij het bekijken van de netwerkopties, het ontwikkelen van je eigen stijl en het biedt je tot slot een aantal tips en suggesties.

Opties

Het fenomeen ‘netwerken’ heeft zich al in allerlei kanalen verspreid. Iedereen maakt wel gebruik van zijn of haar netwerk van contacten. Het verschil met gewoon contact is dat je door actief te netwerken met veel meer interessante mensen in contact kunt komen waardoor het een stuk efficiënter is.

Er zijn verschillende opties om offline te netwerken:

  • Vakbeurzen

  • Het netwerk van MKB-Nederland of VNO-NCW

  • Service- en netwerkclubs zoals de Rotary of Lions

  • Aansluiten bij een branchevereniging

Ook via het internet kun je contact leggen met interessante mensen die je anders misschien niet tegen zou komen op forums en speciale websites. Meer informatie lees je in het artikel over online netwerken.

Hoe pak ik dat aan?

Je moet je bewust zijn waarvoor het netwerken nodig is. Hier blijft het echter niet bij. Om effectief te kunnen netwerken is het belangrijk om je niet alleen te richten op het uiteindelijke resultaat dat je met het netwerken wilt bereiken. Het moet gemeend zijn; zelfvertrouwen en comfort in je werkstijl helpt je daarbij.

Contact maken en onderhouden

  • Praktisch: zakelijk contact maken. De moeilijkste stap voor de meeste mensen blijft het maken van het zakelijke contact. Lees in dit artikel de tips en trucs.

  • Je zakelijk profileren. Als je gaat netwerken, is het van groot belang dat je jezelf goed kunt presenteren. Je uitstraling, kleding en opstelling zijn erg belangrijk voor de manier waarop jij zelf, maar daardoor ook je bedrijf, overkomt. Ook moet je weten welke boodschap je precies wilt overbrengen.

  • Netwerken opbouwen en vergroten. Als je eenmaal bezig bent is het belangrijk om je netwerk te behouden. Daarover lees je in dit artikel.

Structureren van resultaat

Maak een netwerkplan. Netwerken is belangrijk, maar in veel gevallen moet het ook enig resultaat opleveren. Daarom is het verstandig om een netwerkplan te maken waarin je het netwerken voor je bedrijf als concrete investering vastlegt.

En verder?

De ervaring blijkt in de meeste gevallen de beste leermeester, maar als je als je liever een gedegen voorbereiding hebt zijn er speciale trainingen die je kunt volgen om het gemakkelijk netwerken onder de knie te krijgen. Bekijk voor een paar korte tips de pagina do’s en don’ts.

Auteur

Evelien Mulder

Als content marketeer help ik onze partners met het bereiken van onze doelgroep: ondernemers. Eigenlijk creëer ik een win-win-win-situatie: wij bieden de ondernemer gratis relevante content, zoals een kennisartikel, whitepaper of bedrijfsscan. Deze content wordt gesponsord door een partner, die hiermee ondernemers bereikt. De derde win? Ik draag bij aan onze missie: Verhalen maken die verbinden. Ik ben begonnen bij MKBSD als ondernemerssupporter, ik ondersteunde ondernemers via onze verschillende platformen. Door deze ervaring weet ik precies welke uitdagingen, problemen en kansen ondernemers in hun dagelijks ondernemersleven tegenkomen. Sinds 2017 werk ik bij MKBSD & content marketing bureau Agency No9 als content marketeer.