Waar laat ik mijn bedrijfsafval?

Over verplicht scheiden en het reinigingsrecht voor vuilnis

afval, recycle

Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor de verwerking van je afval en het scheiden hiervan. Gescheiden afval kan beter worden hergebruikt en zorgt ervoor dat er minder afval hoeft te worden verbrand, wat milieuschade voorkomt.

Als ondernemer ben je verplicht je afval gescheiden aan te bieden, mits dit redelijkerwijs van je kan worden verlangd. Kleine ondernemers hoeven voor kleine hoeveelheden afval geen aparte contracten met afvalverwerkers aan te gaan.

De Rijkswaterstaat Leefomgeving heeft richtlijnen opgesteld over wanneer je wel en wanneer je je afval niet verplicht moet scheiden. Afval dat gevaarlijk kan zijn voor mens, dier of milieu, moet je sowieso gescheiden houden.

Categorieën

Dit zijn de categorieën die je gescheiden moet aanbieden:

Gemeente

Afvalverwerking is een taak van de gemeente. Regels en diensten kunnen van gemeente tot gemeente verschillen. Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor het scheiden en afvoeren van je vuilnis. Je kunt een afspraak maken met je gemeente, maar ook met een particuliere dienst in zee gaan. Dit moet wel een erkende inzamelaar of afvalverwerker zijn.

Produceert jouw bedrijf ongeveer net zoveel afval als een huishouden? Dan kun je het in de meeste gevallen gewoon door de gemeente laten ophalen. Aan jou wordt dan reinigingsrecht berekend. Hoeveel dit is en hoe het bedrag wordt berekend, verschilt per gemeente.

Particulier

Je mag er ook voor kiezen je afval te laten ophalen door een particuliere aanbieder, zoals MKB Afval. Dit kan voordelig zijn, omdat je zelf kunt instellen hoe groot je container moet zijn en hoe vaak deze moet worden opgehaald. Je kunt containers krijgen voor papier en karton, gft of restafval, net wat bij jouw organisatie past.

Je kunt er in sommige gemeenten ook voor kiezen je afval zelf weg te brengen naar de gemeentelijke milieustraat of een particuliere afvalverwerker. Dan betaal je per hoeveelheid en soort afval die je aanbiedt.

Samenwerken

Wil je goedkoper uit zijn? Kijk dan eens of je met de ondernemers in je buurt kunt samenwerken op het gebied van afval. Laat een paar grote containers op het bedrijventerrein plaatsen en deel de kosten van het ophalen. Dat is doorgaans goedkoper en makkelijker dan wanneer je allemaal je eigen afval moet verwerken.

Wat vind je van dit artikel?