Let op de omzetbelasting!

Omzetbelasting, waneer wel en wanneer niet?

01 oktober 2018

Omzetbelasting, iedere ondernemer krijgt er vroeg of laat mee te maken. Ieder jaar of zelfs per kwartaal zul je de aangifte omzetbelasting moeten doen. Daarom hieronder alles over de omzetbelasting.

Eerste hulp bij belastingzaken voor starters

Wat is omzetbelasting?

Op bijna alle producten en diensten heft de overheid btw, ook wel omzetbelasting genoemd. Ondernemers berekenen die omzetbelasting door naar hun klant of opdrachtgever. Zij moeten deze omzetbelasting later weer afstaan aan de overheid.

Wanneer moet je omzetbelasting afdragen?

Voor de belastingdienst ben je ondernemer voor de omzetbelasting als je zelfstandig een bedrijf of een beroep uitoefent. Maar dat niet alleen. Ook als je in loondienst bent, inkomsten haalt uit de exploitatie van een gebouw of je verkoopt een nieuwe auto aan iemand, ook dan moet je omzetbelasting afdragen. Daarnaast gelden er uitzonderingen op het betalen van omzetbelasting voor sommige beroepsgroepen zoals artiesten. Meer hierover vind je op de site van de belastingdienst.

Aanmelden bij de belastingdienst

Wanneer je begint als ondernemer en je ingeschreven wordt bij de Kamer van Koophandel, word je automatisch aangemeld bij de belastingdienst. Zij laten je dan weten of je ondernemer bent voor de omzetbelasting, en of je dus verplicht bent omzetbelasting af te dragen.

Omzetbelasting verrekenen

De omzetbelasting of btw die je ontvangt van klanten moet je weer afstaan aan de fiscus. De omzetbelasting die je zelf hebt betaald aan leveranciers, mag je daarvan aftrekken. Je betaalt dus alleen omzetbelasting over het verschil tussen je inkoopprijs en je verkoopprijs. Voor ondernemers die in een jaar minder dan 1883 euro aan omzetbelasting moeten betalen, geldt de kleine ondernemersregeling. In dit geval hoef je geen btw te betalen maar mag je het bedrag optellen bij je winst.