Exportkredietverzekering: verzeker je goederen of diensten

5 tips en 5 voordelen van de exportkredietverzekering

aerial-top-view-of-container-cargo-ship-in-the-export-and-import-business-and-logistics-international t20 eoxB3B

Om het risico van wanbetaling bij export op te vangen, kun je een exportkredietverzekering afsluiten. Waar moet je op letten bij zo’n verzekering? We geven je enkele tips en voordelen.

Wat is een exportkredietverzekering?

Met een exportkredietverzekering dek je als exporteur het risico af dat een buitenlandse afnemer niet betaalt. Dit type verzekering kun je afsluiten als je een financieringsregeling voor export (exportkrediet) met een buitenlandse afnemer hebt getroffen. Een stukje extra zekerheid dus, zodat je niet met lege handen staat als de afnemer de betalingsafspraken niet nakomt.

Vijf voordelen van een exportkredietverzekering

  1. Je dekt het risico op eventuele verliezen 

  2. Je voorkomt (toekomstige) wanbetalingen 

  3. Je kunt makkelijker extra financiering krijgen vanwege afdekking risico 

  4. Je behoudt liquiditeit/werkkapitaal om door te kunnen 

  5. Je hebt minder kosten en zorgen omtrent je debiteurenbeheer 

Tip 1: Kredietlimiet verzekeraar 

Kredietverzekeraars houden per klant kredietlimieten aan. Alles boven het vastgestelde limiet is voor eigen rekening. Als je een kredietverzekering afsluit, betaal je in de meeste gevallen premie over je totale omzet. De premie is afhankelijk van je branche en de landen waar je zaken doet. 

Mocht een afnemer niet betalen, dan keert de exportkredietverzekeraar het gedekte percentage van dit factuurbedrag aan je uit. De kredietverzekeraar neemt de openstaande vordering (factuur) van je over en probeert zelf nog de betaling te regelen met je afnemer. 

Tip 2: Check betalingsmoraal voordat je zaken gaat doen 

Niet alle export wordt gedekt. Verzekeraars houden goed bij hoe de betalingsmoraal in landen is en of er door andere misstanden extra risico is op wanbetaling. Als je exporteert naar landen binnen de Europese Unie of naar andere Westerse landen zijn verzekeraars vrijwel altijd bereid de risico’s te dekken. 

Exportkredietverzekeringen afsluiten voor een land als Rusland is dan weer vrijwel onmogelijk. Export naar Afrikaanse landen is eventueel via buitenlandse verzekeraars te dekken. Aziatische landen als Taiwan, Japan en Zuid-Korea zijn wel aantrekkelijk voor verzekeraars, maar voor de rest van Azië is een stuk lastiger een exportkredietverzekering af te sluiten. 

Tip 3: Achterstalligheid melden na aanmaning 

Je schakelt een verzekeraar pas in als je, na een afgesproken tijd met de maatschappij, de klant een aanmaning hebt gestuurd en hij vervolgens nog steeds niet betaalt. Je meldt de achterstallige betaling dan bij de verzekeraar. Vanaf die melding is de betreffende klant ook niet meer verzekerd voor verdere leveringen en zijn vervolgleveringen voor eigen risico. Ook ben je verplicht de factuur ter incasso te geven aan de verzekeraar. 

Tip 4: Dek risico af met andere verzekeringen 

Naast een exportkredietverzekering kun je de risico’s rond export verder afdekken met andere verzekeringen, zoals extra schadeverzekeringen bij export. Denk aan het risico dat je product beschadigd raakt bij transport, verdwijnt, gestolen wordt of door een andere reden niet (goed) aankomt bij je afnemer. Vraag je (krediet)verzekeraar naar de opties.

Tip 5: Risico te groot voor particuliere verzekeraar? Klop aan bij de overheid

Bij afnemers met een groot risico op wanbetaling zal een private verzekeraar niet happig zijn om het exportkrediet te verzekeren. Dat geldt ook voor grote bedragen, lange doorlooptijden en politieke situaties die minder stabiel zijn. Je kunt in die gevallen nog ergens anders terecht: bij de overheid.

De kans dat een aanvraag voor een exportkredietverzekering wordt goedgekeurd door de Nederlandse overheid is een stuk groter. Ook als er meer risico’s kleven aan de export. De hoeveelheid premie die je betaalt hangt wel af van het land waarnaar je exporteert; hoe meer risico, hoe hoger de premie. Betaalt een afnemer niet? Dan krijg je het hele bedrag (de schade) vergoed van de overheid.

Om in aanmerking te komen voor een exportkredietverzekering van de Nederlandse overheid moet je wel aan bepaalde eisen voldoen:

  • Je bedrijf is in Nederland gevestigd

  • Je exporteert kapitaalgoederen of gerelateerde diensten vanuit Nederland of je bent aannemer van bouwprojecten in het buitenland (bijv. scheepsbouw, kassenbouw of baggerwerken)

  • Je sluit de verzekering af voordat de betaling is gedaan

  • Een private verzekeraar kan (of wil) het risico niet verzekeren

Wat vind je van dit artikel?

Martin de Coninck

Auteur

Martin de Coninck

Vanuit mijn werk als freelance copywriter ervaar ik hoeveel er komt kijken bij ondernemen. Tijd is schaars en kennis bijspijkeren op het gebied van ondernemen schiet er al snel bij in. Juist als copywriter vind ik het belangrijk om de tijd te nemen onderwerpen goed te begrijpen en te onderzoeken. Door het vervolgens begrijpelijk op te schrijven wil ik ondernemers kennis bieden en tijd besparen, zodat zij het beste uit hun bedrijf kunnen halen.