Meer gebruikers Facebook dan bezitters smartphone

53 procent van Nederland heeft nu een tablet

18 december 2014

Het aantal smartphones en tablets in Nederland blijft stijgen. Voor het eerst zijn er meer mensen die een smartphone bezitten (67%) dan een pc/desktop (65%). Meer dan de helft van de Nederlanders (53%) is in het bezit van een tablet. Opvallend genoeg heeft 72 procent van de Nederlanders een Facebook-account.

Dit blijkt uit het onderzoek ‘GfK Trends in Digitale Media’.

Overzicht gebruik 'devices' in Nederland per december 2014: 

  1. Smartphone (8,5 miljoen bezitters = 67%)

  2. Pc/desktop (65%)

  3. Tablet (53%)

Gebruik smartphones

Het aantal smartphonebezitters stijgt in een jaar tijd van ruim 7 miljoen naar 8,5 miljoen. De groei van het aantal smartphonebezitters zorgt ervoor dat er voor het eerst meer mensen zijn die een smartphone bezitten (67%) dan een pc/desktop (65%). Vorig jaar waren er nog ruim 1 miljoen pc’s meer (67%) dan smartphones (58%). Opvallend is dat 20% van de smartphonebezitters aangeeft helemaal niet met het toestel te bellen maar het voornamelijk te gebruiken voor chatten als WhatsApp (67%), mailen (72%) en surfen (78%). 

Gebruik tablets

Het aantal tabletbezitters stijgt tot bijna 7 miljoen waarmee meer dan de helft (53%) van de Nederlanders in het bezit is van de tablet. Het mediagebruik op de tablet stijgt. Een derde (31%) leest wel eens de krant op een tablet (dec. 2012 was dit 21%), een kwart (24%) kijkt tv op de tablet (dec. 2012 16%) en 1 op de 9 pakt de tablet om naar de radio te luisteren.  

Welke devices zijn het meest geschikt voor zakelijk gebruik? Lees het artikel over IT trends.

Social media

Facebook blijft het grootste social media kanaal en groeit nog steeds, Het aantal Nederlanders met een Twitter-account blijft met 27 procent stabiel maar het actieve gebruik daalt fors; het gemiddeld aantal twitterberichten per week is in een jaar tijd gehalveerd. Instagram is vooral in opkomst bij de jongeren; een derde van de groep 13-17 jarigen heeft hier een account.

Overzicht social media gebruik in Nederland per december 2014:

  1. Facebook (9 miljoen gebruikers = 72%)

  2. Twitter (27%)

  3. Instagram (10%)

Video en muziek on demand 

Bijna een derde van de Nederlanders gebruikt één of meerdere betaalde video on-demand diensten zoals Netflix, Videoland of UPC on-demand. 1 op de 10 Nederlanders geeft aan de afgelopen maand gebruik te hebben gemaakt van een streamingsabonnement voor muziek zoals Spotify en Deezer. Niet verrassend is dat jongeren relatief meer gebruik van deze diensten maken. 20 procent van de  jongeren (13-17 jaar) geeft aan de afgelopen maand muziek on demand te hebben geluisterd. 

Auteur

Raphael Klees