Aanbestedingen

Hoe werkt een onderhandse aanbesteding?

Het verschil tussen enkelvoudige en meervoudige aanbesteding

Wanneer een overheidsopdracht onder de Europese drempel blijft dan kan (en doorgaans moet) een nationale aanbestedingsprocedure worden doorlopen. Dikwijls wordt gekozen voor een onderhandse aanbestedingsprocedure.

19 maart 2020

MKB-Nederland eist nieuwe aanbestedingsprocedure OV-chipkaart

Eisen DistriChip buiten proportie

DistriChip bv moet een nieuwe aanbestedingsprocedure starten voor de verkoop van de OV-chipkaart. Dat heeft de Stichting Aanbestedingen MKB van MKB-Nederland woensdag geëist in een kort geding voor de rechtbank in Arnhem. Volgens de ondernemersorganisatie maken kleinere bedrijven in de huidige procedure geen enkele kans omdat de eisen veel te hoog zijn.

03 juli 2018

Overheid gaat alleen e-facturen accepteren

Eerste stap in 2016 gezet | Eind 2018 volledig verplicht

Een ouderwetse papieren factuur sturen naar een aanbestedende overheidsdienst kan binnenkort niet meer. Vanaf eind 2018 moet de facturatie via een e-factuur. Dit heeft het ministerie van Economische Zaken op donderdag 14 april 2016 bekendgemaakt tijdens het Factuurcongres in Amersfoort. Maar hoe maak je een correcte e-factuur voor de overheid?

29 november 2017

Wat is het verschil tussen duurzaam inkopen en duurzaam aanbesteden door de overheid?

Bij grote opdrachten moet de overheid verplicht aanbesteden

Duurzaam inkopen of duurzaam aanbesteden: het betekent sowieso dat de overheid erop let of jouw product of dienst wel duurzaam is. Maar de procedure bij inkoop is heel anders dan bij aanbesteden.

19 april 2017

Gewijzigde aanbestedingswet: nieuwe kansen voor mkb

Meer ruimte voor kleine bedrijven sinds 1 juli 2016

De gewijzigde aanbestedingswet biedt kleine en middelgrote ondernemingen nieuwe kansen. Zo is het inschrijven laagdrempeliger gemaakt en is er meer ruimte voor innovatie en duurzaamheid. ‘Voor het mkb gaat het in potentie om héél winstgevende activiteiten, aangezien het bij aanbestedingen vaak gaat om grote bedragen en lange termijncontracten.'

22 juli 2016

Mag ik samenwerken bij aanbestedingen?

Samenwerking bij een aanbesteding, mag dat?

Ja, dat mag. Sterker nog, in veel gevallen heb je als mkb-ondernemer geen andere keuze, omdat je zelfstandig niet aan de (omzet)eisen kan voldoen. Er zijn wel voorwaarden bij combinatievorming.

05 november 2013

18 gemeenten voor rechter gedaagd

Aanbestedingen door overheid puinhoop

MKB-Nederland daagt dinsdag 4 december 2007 achttien gemeenten uit Utrecht en Gelderland in kort geding voor de rechter wegens overtreding van de Aanbestedingswet.

05 november 2013

Meer kansen op opdrachten van overheid

Plannen voor vernieuwde aanbestedingswet ondernemersvriendelijker

De plannen van minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie om de Aanbestedingswet te verbeteren, zullen het aanbestedingsbeleid ondernemersvriendelijker maken.

05 november 2013

Aanbestedingswet: wat vinden ondernemers ervan?

Evaluatie mkb-bedrijven uit infrasector

Op 1 april werd de Aanbestedingswet ingevoerd. Nu, ruim een half jaar later, heeft brancheorganisatie MKB Infra een evaluatie-onderzoek laten uitvoeren. De sector voor grond- weg- en waterbouw is goed voor 10 miljard aan aanbestede opdrachten per jaar.

31 oktober 2013

MKB-Nederland in beroep tegen uitsluiting mkb bij aanbestedingen

Rechter wijst kort geding af

MKB-Nederland roept de politiek op met de grootst mogelijke spoed een einde te maken aan de uitsluiting van mkb-bedrijven in aanbestedingsprocedures.

21 januari 2013

Ambassadeur pakt problemen met aanbesteden aan

EZ wil efficiëntere aanbestedingen

Overheidsaanbestedingen moeten efficiënter worden geregeld, onder andere om nieuwe bedrijven een kans te gunnen. Daarom heeft minister Van der Hoeven van Economische Zaken een aanbestedingsambassadeur benoemd.

21 januari 2013

Wat is het effect van een rechtzaak?

Welke invloed heeft de uitspraak op een aanbesteding?

Als je het niet eens bent met een aanbestedingsprocedure, dan kun je naar de rechter stappen. Stel dat je gelijk krijgt van de rechter, wat is dan het effect van de uitspraak? Krijg je dan de opdracht of moet het werk opnieuw worden aanbesteed?

21 januari 2013

Hoe worden de drempelbedragen bij aanbestedingen bepaald?

Het overzicht voor 2010 - 2011

In de Europese aanbestedingsrichtlijnen zijn drempelwaarden vastgesteld. Een overheidsopdracht die evenveel of meer bedraagt dan het drempelbedrag moet verplicht Europees worden aanbesteed.

21 januari 2013

Waarom is de Aanbestedingsdesk opgericht?

Eén meldpunt voor klachten over aanbestedingen

Bedrijven hebben jaarlijks tussen de 5000 en 7500 klachten over aanbestedingsprocedures. Dat is een schatting, want een volledig en goed beeld van de aard en omvang van de klachten bestaat niet.

21 januari 2013

Advocaat inschakelen?

Heb ik als ondernemer altijd een advocaat nodig bij aanbestedingszaken?

Als je bij een aanbesteding een rechtzaak wilt aanspannen, ben je verplicht een advocaat in te schakelen. Maar ook in de fase voor een eventueel proces kan het verstandig zijn om professionele hulp in te roepen.

15 januari 2013

Wat kan ik doen als ten onrechte niet is aanbesteed?

Overzicht van de juridische mogelijkheden

Het kan voorkomen dat je als ondernemer merkt dat een overheidsopdracht wordt uitgevoerd zonder dat deze opdracht is aanbesteed, terwijl dit volgens de regels wel had gemoeten. Als ondernemer heb je verschillende juridische mogelijkheden.

15 januari 2013

Haastige spoed...

Inschrijven op een aanbesteding vergt de nodige voorbereiding

Het lijkt zo logisch, een goede voorbereiding op een inschrijving. Open deur ook. Helaas is het besef niet altijd aanwezig bij bedrijven die ik tegenkom. Hier heb ik recent nog een interessant voorbeeld van meegemaakt.

09 december 2012

Aanbesteden, een kwestie van geluk?

Presentatie belangrijk onderdeel bij een aanbesteding

Het inschrijven op een aanbesteding is lastig, tijdrovend en kostbaar. Dat vinden zowel de aanbestedende diensten als de inschrijvende partijen. Beide hebben gelijk.

09 december 2012

Getoond 1 tot en met 18 van 33 totaal, er zijn meerdere pagina's