Kan ik snel en veilig overstappen van accountant?

Interview Patrick Antonissen | Voorkom overstapproblemen

04 februari 2020 3 minuten

Switchen van accountant. Hoe doe je dat? Gaat het snel? Is het veilig? Wat kost dat? We vragen het aan een specialist: Patrick Antonissen, Junior manager van het op het mkb gerichte Deloitte Accountancy & Advies B.V.

Waarom zou je overstappen?

"Soms is het tijd voor een frisse wind", weet Patrick Antonissen (foto). Uit onderzoek blijkt dat 44 procent van de huidige ondernemers al eens is overgestapt van accountant. "Veel ondernemers stappen over omdat zij verder willen groeien. Dan is een andere sparringpartner op financieel gebied vaak gewenst, ook al is er met de huidige accountant vaak al jarenlang een goede relatie."

Hoe kun je overstappen?

"Heel simpel: je gaat een contract aan met een nieuwe accountant en je zet je relatie stop met je huidige accountant in een gesprek en/of per brief. Bij veel accountantskantoren word je geholpen bij die overstap. Zo geven wij ondernemers een voorbeeldbrief die zij daarbij kunnen gebruiken. Veel ondernemers kiezen er ook voor om de relatie met de accountant in een persoonlijk gesprek stop te zetten. Daarna gaan wij samen met de ondernemer een oriënterend gesprek aan, gericht op het optimaliseren van zijn of haar administratie. Zo blijkt vaak dat er besparingen gerealiseerd kunnen worden rondom het voeren van de (financiële) administratie, dit doen we door middel van het optimaliseren van de administratieve keten. Daarnaast bespreken we uiteraard ook zijn of haar strategische doelstellingen voor de toekomst. We kijken hoe de organisatie en behoeften van de ondernemer eruit zien. Op basis daarvan kijken we ten aanzien van welke onderwerpen we advies en ondersteuning kunnen bieden."

Hoe snel gaat zo’n overstap?

"Heel snel. Wij verschaffen direct de voorbeeldbrief waarmee de oude relatie stopgezet kan worden en we vragen alle relevante cijfers en onderbouwingen van de afgelopen jaren op bij de vorige accountant. Dat levert eigenlijk nooit problemen op. Die wisselwerking gaat prima. Ook regelen we direct bij de Belastingdienst dat de ondernemer wordt bijgeschreven op onze uitstelregeling zodat de ondernemer een maximale inlevertermijn heeft met betrekking tot de aangiftes inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting. Binnen een week of twee is de volledige overstap voltooid."

Wat kost het?

“De overstapservice wordt bij de meeste accountantskantoren niet in rekening gebracht aan de nieuwe klant. Er wordt een nieuw contract gemaakt voor toekomstige jaren en de eerste kosten nemen wij graag voor eigen rekening. We zien dat er in onze branche steeds meer transparantie is wat betreft de kosten. Zo kun je via deloitte.ctrl.nl bijvoorbeeld zelf aangeven hoe je organisatiestructuur eruit ziet en krijg je op basis hiervan direct een online offerte. Zo kun je vooraf de kosten al inzien.”

Is overstappen veilig?

"We doen er alles aan om de systemen en overdracht van gegevens zo veilig mogelijk te maken. De overdracht van gegevens tussen accountants gaat vrijwel altijd snel en vlekkeloos. Vanuit de beroepsethiek vindt er in bijna alle gevallen collegiaal overleg plaats tussen de accountants zodat de ondernemer altijd optimaal wordt bediend. Daarnaast heeft de oud-accountant een bewaarplicht van zeven jaar, dus worden de gegevens een tijd lang in het eigen (digitale) archief bewaard. In het tijdperk van online boekhouden is de overdracht van gegevens nog veel makkelijker dan vroeger. De nieuwe accountant krijgt toegang tot de online administratie en bij de oude accountant wordt de toegang tot nieuwe gegevens stopgezet. De ondernemer houdt bij online boekhouden volledig zelf de controle wie zijn gegevens in kan zien."

Slotadvies

"Ik wil ondernemers bewust maken van het feit dat overstappen van accountant in feite geen risico’s met zich meedraagt, ondanks dat het sentiment vaak anders is. Als het ten goede komt aan de groei van je bedrijf en/of het beter schaalbaar maken van je administratie moet je het zeker doen. Laat je in ieder geval niet weerhouden door twijfels over het proces; het is veilig, goedkoop en snel!"

Auteur

Raphael Klees

Elke week probeer ik ondernemers in Nederland te inspireren en vooruit te helpen. Dat doe ik als redacteur en hoofdredacteur van verschillende zakelijke websites. Mijn doel is de informatie voor bedrijven zo helder en duidelijk mogelijk te maken. Daardoor kunnen ondernemers zich snel weer richten op hun bedrijfsvoering.