Bereken je omzet en brutowinst per medewerker

Leer sturen op cijfers

04 februari 2020 2 minuten

“Een goed overzicht van de kosten en opbrengsten per medewerker is noodzakelijk voor een gezonde bedrijfsvoering”, zegt senior adviseur Koos Hendrikx van Flynth. “Je omzet en brutowinst gedeeld door het aantal medewerkers biedt inzicht en nuttig vergelijkingsmateriaal. Het helpt je tijdig bij te sturen als dat nodig is.”

Je kunt de cijfers van je eigen bedrijf vergelijken met de norm in je branche. Die cijfers vind je bij de bank of bij je eigen branchevereniging. De branchecijfers bieden vergelijkingsmateriaal, maar zeggen niet alles over de eigen prestaties, nuanceert Hendrikx: “Als je bedrijf bijvoorbeeld extra service verleent in vergelijking met de concurrentie, moet zich dat wel vertalen naar een hogere omzet per medewerker.”

Kengetallen arbeidsproductiviteit

  • De jaaromzet gedeeld door het aantal fte’s (1,0 fte = één voltijdsbaan) = de omzet per medewerker.

  • De jaarlijkse brutowinst gedeeld door het aantal fte’s = de brutowinst per medewerker. 

Een lage omzet en/of brutowinst per medewerker

Een lage omzet per medewerker is meestal een teken dat onvoldoende wordt gelet op de productiviteit van medewerkers, stelt Hendrikx. Vaak lopen meerdere processen niet goed. “we noemen dit wel ‘vijf-voor-twaalf-bedrijven’. Het is zaak om snel in te grijpen in personeels- en inkoopkosten. Het is sterk de vraag of je wel winst maakt.”

Soms is de omzet per medewerker laag, maar de brutowinst hoog. Dit speelt bijvoorbeeld arbeidsintensieve ondernemingen, zoals een authentieke bakker die alles zelf op een ambachtelijke manier doet. “Dit type ondernemingen kan de productiviteit verhogen met automatiseringsmaatregelen die meer omzet met minder arbeidsinspanningen mogelijk maken.”

Een hoge omzet en/of brutowinst per medewerker

Is de omzet hoog, maar de winst laag? Dan draai je met weinig personeel veel omzet. Als voorbeeld noemt Hendrikx het concept van Bakker Bart. “Door te werken met halffabricaten heeft de formule meer inkoopkosten, maar minder arbeidskosten. Dit lukt alleen als je continu scherp blijft op de kosten. De omzet is dan maximaal afgestemd op de personeelskosten en inkoop.”

Begroten is een must

Voor een gezonde bedrijfsvoering, met grip op de personeelskosten ten opzichte van de omzet, is het belangrijk dat je je omzet secuur volgt en voortdurend vergelijkt met de ramingen. Zo kun je bijvoorbeeld zien of je misschien te scherp hebt begroot (denk aan de bouw). Hendrikx: “Ik hamer er altijd op: werk altijd met een begroting en controleer deze per week, maand of kwartaal met de werkelijke omzetcijfers. Dan kun je tijdig bijsturen als het nodig is.”

Wat het precieze salaris moet zijn van je medewerkers, is een vraag waar veel ondernemers mee worstelen. Je wil je werknemer uiteraard niet teveel betalen, maar betaal je te weinig dan is de kans groot dat je je werknemer ontevreden en gedemotiveerd raakt. Doe de salarischeck om te kijken wat functiegenoten rond die leeftijd verdienen.

Auteur

Hans Pieters