Hoe regel ik de overname van mijn familiebedrijf?

Ondernemers met familiebedrijf vinden moeilijk opvolger

Ondernemers met een familiebedrijf hebben te maken met een ernstig opvolgingsprobleem. Slechts tien procent van de jongeren met ondernemende ouders heeft het plan in het familiebedrijf te stappen. Hoe zorg jij voor een goede bedrijfsopvolging?

Het is een wereldwijd probleem: ondernemers met een familiebedrijf hebben steeds meer moeite hun zoon of dochter bereid te vinden het bedrijf over te nemen. Dat blijkt uit onderzoek van het Center for Family Business en Ernst & Young. Hiervoor zijn 93 duizend studenten uit 26 landen met een familiebedrijf als achtergrond ondervraagd.

Einde succes na overname buiten familie 

Vijf jaar na afronding van de studie ziet slechts 12,8 procent van de studenten met ondernemende ouders zich als een opvolger, in Nederland is dit zelfs maar 10 procent. En dat terwijl veel familiebedrijven in Nederland (zoals Van Bommel, Heineken, Blokker en Jumbo) juist succesvol zijn omdat meerdere generaties aan het roer hebben gestaan. De verklaring hiervoor is dat ondernemers die de intentie hebben hun bedrijf over te dragen aan een zoon of dochter, beter werken aan een langetermijnvisie. De investeringen, klantrelaties en werknemers zijn meestal duurzamer, en daarom succesvoller. Kies je ervoor je bedrijf over te dragen aan iemand búiten de familie, dan kun je een eind maken aan deze succesfactoren. 

Regel de overname van je familiebedrijf

Heb jij ook een familiebedrijf? Ook al ben je mogelijk nog láng niet klaar met ondernemen, denk vast na over de overname van je bedrijf. Slim is het om al vijf jaar voor de overdracht te beginnen met het te regelen. Neem deze tips ter harte:

  1. Formuleer je persoonlijke wensen en eisen.

Op welke leeftijd wil je het liefst je bedrijf overdragen? En is je bedrijf levensvatbaar genoeg voor overname, heeft je onderneming toekomstperspectief? Daarnaast is het slim te bepalen of je de overdracht geleidelijk of ineens wilt laten plaatsvinden. Factoren die hierbij een rol spelen zijn bijvoorbeeld je persoonlijke gezondheid, je toekomstige inkomensvoorziening en de fiscale en financiële gevolgen voor jou en je bedrijf. 

  1. Onderzoek de mogelijkheden binnen je familie

Stel, je zoekt je opvolger het liefst binnen de familie, onderzoek dan de mogelijkheden daarvoor. Práát ook vooral met familieleden over het proces. Wees open en eerlijk om conflicten te voorkomen. Win advies in bij deskundigen en leg gemaakte afspraken vast. Mogelijke knelpunten bij overname binnen de familie:

  • familieleden voelen zich tekort gedaan bij de overdracht

  • aangetrouwde familieleden bemoeien zich teveel met de overdracht

  • jaloezie en frustratie bij familieleden;

  • de erfenis

  • het ontbreken van een familiestatuut

  1. Geen opvolger binnen de familie? Er is meer mogelijk!

Is er binnen je familie geen animo of mogelijkheid voor overname van je bedrijf of zie je zelf liever iemand anders aan het roer? Er zijn nog genoeg mogelijkheden: 

  • Onderzoek of een concurrerend bedrijf of collegabedrijf geïnteresseerd is in overname. Meestal gaat het hier om een strategische koop.

  • Kijk of er MBO (Management Buy Out) kandidaten zijn, waarbij een partner, aandeelhouder of werknemer het bedrijf overneemt. Zij kennen jouw bedrijf beter dan iemand van buitenaf.

  • Kijk of er MBI (Management Buy In) kandidaten zijn, dit zijn vaak starters of particulieren. Mogelijk willen ze via een bedrijfsovername een vliegende start van hun ondernemerscarrière realiseren.

Om koopkandidaten te vinden zijn er diverse mogelijkheden: schrijf je in bij de bekende overnamedatabases op internet, waar je een veelheid van kopers langs ziet komen, bel de branchevereniging of neem contact op met een overnamespecialist.

Wat vind je van dit artikel?