Coronapaspoort: wat moet je weten?
Meer mogelijkheden voor organisatoren die kiezen voor het coronatoegangsbewijs
In binnen- en buitenruimtes gelden nog steeds coronaregels: denk aan de beroemde 1,5 meter afstandsregel. Die regel heeft als automatisch gevolg dat de capaciteit van een ruimte drastisch omlaag gaat. Het coronatoegangsbewijs maakt het mogelijk aanzienlijk meer mensen op je eendaagse evenement te ontvangen. Maar dan moet je als organisator wel het een en ander regelen. Is het coronapaspoort iets voor jouw evenement?
Wat is het coronapaspoort?
Het coronatoegangsbewijs of coronapaspoort is een bewijs dat iemand veilig toegelaten kan worden tot een evenement. Het kan een bewijs zijn van een van de volgende opties:
Testbewijs, waaruit blijkt dat iemand geen corona heeft. Het gaat om een negatieve testuitslag van minder dan 24 uur voor het evenement.
Herstelbewijs, waaruit blijkt dat iemand minder dan 6 maanden geleden corona heeft gehad en is hersteld.
Vaccinatiebewijs, waaruit blijkt dat iemand volledig is gevaccineerd met een Europees goedgekeurd vaccin.
De keus van de organisator
Als organisator kun je ervoor kiezen om een coronatoegangsbewijs verplicht te stellen. Mocht je daarvoor kiezen, dan is er meer mogelijk. Je kunt dan namelijk meer mensen ontvangen op je evenement: tweederde van de reguliere capaciteit.
CoronaCheck-app
De makkelijkste manier om een coronapaspoort te krijgen, is via de CoronaCheck-app. Via deze gratis app en DigiD kan iemand zijn vaccinatie-, test- of herstelgegevens binnenhalen in de app, waarna deze app een QR-code genereert. Met deze QR-code kan hij vervolgens bewijzen dat hij volledig gevaccineerd is.
Je kunt in de app kiezen voor een Nederlandse of een Europese QR-code, afhankelijk van waar je het coronatoegangsbewijs gebruikt. De app deelt geen medische informatie. Met de QR-code kun je als bezoeker aantonen dat het veilig is om jou toe te laten.
Coronaregels evenementen
Meerdaagse evenementen zijn op zijn minst tot 1 september 2021 niet mogelijk. Maar eendaagse evenementen met vaste zit- of staplaatsen mogen weer sinds 10 juli, onder bepaalde voorwaarden. Op 2 augustus 2021 maakte het kabinet bekend dat vanaf 14 augustus ook kleinschalige eendaagse festivals buiten (of in een open tent) zonder vaste zitplaatsen onder voorwaarden weer toegestaan zijn. De regels blijven veranderen, dus check altijd de meest recente regels op de site van de Rijksoverheid als je een evenement organiseert.
Zoals gezegd kun je als organisator meer capaciteit benutten als je het coronatoegangsbewijs verplicht stelt. In dat geval hoef je je namelijk niet meer te houden aan de anderhalvemeter-regel. Bij een eendaags evenement met vaste zit- of staplaatsen mag je tot tweederde van de maximale locatiecapaciteit benutten. Bij een kleinschalig eendaags festival buiten zonder vaste zitplaats geldt een maximum van 750 personen. De Rijksoverheid zegt over zulke evenementen: "Bezoekers van evenementen van 13 jaar en ouder moeten bij de toegang een coronatoegangsbewijs laten zien."
Zoals gezegd, een van de drie opties uit de CoronaCheck (testbewijs, herstelbewijs of vaccinatiebewijs) geldt als coronatoegangsbewijs. Wat moet je regelen?
Regelen: ondernemers
Als je een eendaags evenement organiseert, zul je de bezoekers van je evenement moeten controleren, zodat er geen mensen toegang krijgen die een potentieel gevaar vormen voor de gezondheid van anderen. Hiervoor gebruik je de CoronaCheck-scanner. Deze app kun je gratis downloaden op je telefoon. Daarmee scan je de QR-code in de app van je bezoeker en vervolgens controleer je zijn of haar ID-bewijs. De CoronaCheck-app deelt geen medische informatie, maar geeft wel de initialen en een deel van de geboortedatum van de eigenaar weer.
In het kort:
CoronaCheck-scanner downloaden
QR-code CoronaCheck-app bezoeker scannen
ID bezoeker controleren
Regelen: bezoekers
Iemand die jouw evenement bezoekt, moet ervoor zorgen dat hij een geldige QR-code kan laten zien in de CoronaCheck-app. Hiervoor moet hij:
CoronaCheck-app downloaden
In de app inloggen met DigiD
Het type bewijs kiezen (test-, herstel- of vaccinatiebewijs)
QR-code genereren
QR-code plus ID-bewijs meenemen
Mocht iemand geen gebruik maken van de app, dan kan hij ook een bewijs uitprinten via CoronaCheck.nl.
Coronapaspoort: voordelen en nadelen
Veel ondernemers zien de voordelen van het coronatoegangsbewijs. Je kunt namelijk meer mensen ontvangen en dus meer omzet draaien. Andere ondernemers zien de nadelen: het vraagt best wat van je bezoeker om een coronatoegangsbewijs te kunnen laten zien. Is het wel gastvrij om een coronatoegangsbewijs te vragen? Iedere ondernemer zal de voordelen en de nadelen goed tegen elkaar moeten afwegen.
Steunmaatregelen
Omdat we nog steeds niet helemaal bevrijd zijn van het coronavirus, heeft het kabinet de steunpakketten voor ondernemers verlengd, zoals de NOW en de Tozo. Als je de dupe bent van bijvoorbeeld het schrappen van meerdaagse evenementen tot 1 september, zijn deze regelingen waarschijnlijk de beste optie voor jou.