Wat is mobiel werken?

Hybride werken met nieuwe communicatiemiddelen

04 augustus 2021 2 minuten

Mobiel werken draait erom dat jij en je medewerkers volledig plaatsonafhankelijk kunnen werken. Zo ben je dus niet meer gebonden aan kantoor, maar kan het werk ook plaatsvinden op de thuiswerkplek, onderweg naar een klant of in een café.

Mobiel werken met behulp van de cloud

Wanneer jouw medewerkers mobiel gaan werken, is het belangrijk dat ze altijd en overal bij hun bestanden kunnen. Daarom is het handig om je medewerkers in de cloud te laten werken. Het is dan niet meer nodig om verbinding te maken met het interne netwerk, of om alles op de harde schijf van de laptop te zetten.

Het is ook handig om ervoor te zorgen dat je medewerkers altijd en overal veilig verbinding kunnen maken met internet. Dat kan bijvoorbeeld via een dongle met simkaart. Er zijn ook laptops waarbij je de simkaart zonder dongle kunt gebruiken. Belangrijk: een open Wifi-netwerk is dus niet veilig genoeg.

Werk-privébalans en betere productiviteit

Mobiel werken geeft je werknemers veel flexibiliteit. Binnen de gemaakte afspraken kunnen ze zelf bepalen waar en wanneer ze werken. Dit betekent in de praktijk dat het gemakkelijker wordt om werk en privé te combineren. Een uurtje vrij om te sporten kan namelijk prima ‘s avonds ingehaald worden. Verschillende onderzoeken laten zien dat ziekteverzuim onder mobiele werkers lager is dan bij personeel dat elke dag op vaste tijden kantoor werkt.

Files terugdringen

Door het invoeren van het nieuwe werken neemt de reistijd voor de werknemer vaak af of wordt deze beter verdeeld over de dag. Dit heeft een positief effect op het terugdringen van de files en dus ook op het milieu. Op deze manier draagt flexibel werken ook bij aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Daar komt bij dat medewerkers niet per se vrolijker of productiever worden van in de file staan.

Hybride werken

Waar veel medewerkers voor de coronacrisis nog standaard elke dag naar kantoor kwamen, is dat inmiddels minder gebruikelijk. Veel mensen hebben een voorkeur voor hybride werken, waarbij je deels op kantoor werkt en deels op afstand. De thuiswerkplek is vaak geschikter voor werk waarbij je medewerkers zich moeten concentreren. Dat is in een drukke kantoortuin toch vaak lastiger.

Het kantoor zelf wordt steeds meer een ontmoetingsplek. Naast goede randapparatuur  en comfortabele werkplekken is het essentieel dat collega’s hun informatie en kennis snel kunnen uitwisselen en delen. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van online samenwerkingstools als Microsoft Teams.

Tip: Kan jij nog wel wat advies over digitalisering gebruiken? Doe de gratis scan!