Wat is cloud computing?

De voordelen van software as a service

Man- werken -laptop - foto vanaf boven

Werkt jouw organisatie al in de cloud? Cloud computing kan je bedrijf veel opleveren, zeker als je op afstand wilt samenwerken. Ook is steeds meer software tegenwoordig volledig web-based.

Cloud computing: wat is dat eigenlijk?

Cloud computing is razend populair. Het draait erom dat software en bestanden die vroeger op een pc of server stonden, verhuizen naar het internet: de cloud. Dat is veiliger, aangezien je geen bestanden kunt kwijtraken bij diefstal of een crash. Een ander groot voordeel van cloud computing is dat je medewerkers altijd en overal toegang hebben tot hun bestanden. De cloud kan vanaf elk apparaat en vanaf elke locatie worden benaderd. Dat is bijzonder handig wanneer je medewerkers thuiswerken of samenwerken met klanten. Je hoeft elkaar niet voortdurend documenten te mailen en er is ook geen gevaar van het werken in oude versies van documenten. Een nadeel kan zijn dat de documenten niet bereikbaar zijn bij het wegvallen van de internetverbinding.

Software as a Service

Er verschijnen steeds meer applicaties die alleen nog op de server van de aanbieder staan en dus niet meer gedownload worden. De gebruiker gebruikt deze applicaties via internet. Bij Software as a Service (SaaS) gaat het om software die via internet wordt gebruikt en als abonnement wordt afgenomen. Voorbeelden van SaaS zijn de Google applicaties, Microsoft Teams en de CRM-software van Salesforce. 

SaaS is vaak goedkoper dan reguliere software, omdat er geen dure licenties moeten worden aangeschaft. Bovendien betaal je alleen voor wat je ook daadwerkelijk gebruikt. Je betaalt dus niet meer voor complexe functies die je toch nooit gebruikt of voor medewerkers die het programma nooit gebruiken.

Als gebruiker van de software hoef je bovendien geen onderhoud uit te voeren omdat de software op een externe server staat. De leverancier blijft eigenaar van de software. Je hoeft met SaaS dus geen systeembeheerder in de arm te nemen. De software draait online en wordt voortdurend wordt bijgewerkt. Je medewerkers hoeven dus niet meer zelf updates uit te voeren.

Wat vind je van dit artikel?

Pauline Veenstra

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.