Waarom juist jonge medewerkers profiteren van een pensioenregeling

Het voordeel van vroeg beginnen voor jouw personeel

schrijven - aantekening - notities

Whitepaper: Pensioen waar jij en je medewerkers blij van worden

Pensioen is een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde voor werknemers, jong en oud. Zorgen dat alles goed geregeld is voor je werknemers maakt je een gewilde werkgever. Wacht niet te lang: hoe eerder werknemers beginnen met pensioenopbouw, hoe beter. Zo zit dat.

Als jouw bedrijf groeit, krijg je als werkgever vaker vragen over pensioen. Dat is niet vreemd: pensioen is na salaris de belangrijkste arbeidsvoorwaarde voor werknemers. Ook voor een werkgever heeft een pensioenregeling veel voordelen. Het maakt je aantrekkelijker als werkgever, helpt je personeel vast te houden en dankzij belastingvoordelen is pensioenpremie betalen vaak voordeliger dan extra salaris.

Hoe vroeger je begint met een pensioenregeling, hoe beter. Hoe meer tijd een werknemer heeft om pensioen op te bouwen, hoe minder hij namelijk hoeft in te leggen. Hoe zit dat?

Wil jij meteen aan de slag met pensioen regelen voor je werknemers? Lees dan het whitepaper 'Pensioen waar jij en je medewerkers blij van worden' en doorloop het stappenplan!

Waarom loont vroeg beginnen?

Om dit te begrijpen, moet je weten hoe de meeste pensioenregelingen werken. Tegenwoordig zijn de meeste nieuw afgesloten pensioenregelingen in de vrije sector zogenoemde 'beschikbare premieregelingen'. Zowel jij als werkgever als de werknemer leggen premie in. Vervolgens belegt de pensioenaanbieder die premie tot de pensioenleeftijd van de medewerker. Van dit eindbedrag koopt de werknemer uiteindelijk een levenslang pensioen.

Het geld dat jij en je werknemer inleggen, is maar een stukje van het uiteindelijke pensioenkapitaal. Meestal bestaat een groot deel van dit eindbedrag uit rendement op de beleggingen. "Vooral als je werknemer vroeg begint met inleggen voor zijn pensioen", vertelt Pim Adams, salesmanager bij Doenpensioen van a.s.r. "Dat komt omdat je op lange termijn rendement maakt op de beleggingen."

Risico's en lifecycle beleggen

Beleggen zonder risico's bestaat niet: de waarde van je beleggingen kan stijgen en dalen. Maar hoe langer je beleggingshorizon (de tijd dat je bezig bent met opbouwen), hoe groter de kans dat beleggen meer oplevert dan sparen.

Goed om te weten: je inleg wordt belegd via zogenaamd 'lifecycle beleggen'. Dit betekent dat het risico wordt afgebouwd naarmate het pensioen dichterbij komt. Hier lees je meer over beleggen en de risico’s.

Kun je te laat zijn?

"Beginnen met pensioenopbouw heeft altijd zin", benadrukt Adams. "Je bent nooit te laat. Maar hoe langer je wacht, hoe meer premie je moet inleggen om hetzelfde pensioen op te bouwen. Dat kan best lastig zijn. De fiscale ruimte die een werknemer jaarlijks heeft is beperkt, hij moet het verleden inhalen en hij mist ook nog eens rendement van de afgelopen jaren."

Juist het rendement is belangrijk, vertelt hij. "Uiteindelijk zou dit het gros moeten zijn van je pensioenkapitaal. Je hebt namelijk ook te maken met inflatie en koopkrachtverlies. Normaal gesproken zou jouw totale rendement uiteindelijk hoger moeten zijn dan de inflatie. Hoe jonger je begint, hoe groter die kans."

Genoeg reden dus om vandaag nog een pensioenregeling op te zetten voor jouw werknemers. Hoe je dat doet, lees je in dit whitepaper.

Wil je weten wat een pensioenregeling kost voor jouw organisatie? Deze rekentool van a.s.r. geeft je een indicatie van de kosten van een instap- of standaardregeling.


Wil je meer weten over pensioenregelingen of hoe je jouw medewerkers kan helpen met het opbouwen van pensioen? Op deze pagina vind je nog meer aanvullende informatie.

Wat vind je van dit artikel?

Claartje Vogel

Auteur

Claartje Vogel

Schrijft al meer dan 10 jaar over economie, financiën en ondernemen, onder andere voor MKB Servicedesk. Zoekt graag ingewikkelde zaken uit en houdt van verhalen vertellen. Reist ondertussen de wereld rond.