Wat is het aanmerkelijk belang tarief?

Aanmerkelijk belang tarief berekenen

02 november 2021 2 minuten

Het aanmerkelijk belang tarief valt in box 2 en is voor 2021 en 2022 vastgesteld op 26,90 procent. Wanneer heb je aanmerkelijk belang en hoe bepaal je jouw aanmerkelijk belang? Antwoorden en tips voor ondernemers.

Vragen over financiën? Stel ze aan onze adviseurs!

Wanneer heb je een aanmerkelijk belang?

Aanmerkelijk belang ontstaat op het moment dat je, al dan niet samen met je fiscale partner, direct of indirect minimaal 5 procent bezit van:

  • de aandelen, winstbewijzen, genotsrechten of opties op aandelen in een binnenlandse of buitenlandse vennootschap.

  • het stemrecht in een coöperatie of in een vereniging op coöperatieve grondslag.

Belasting betalen over voordelen

Je kunt twee soorten voordeel hebben van een aanmerkelijk belang. Over deze voordelen moet je eventueel belasting betalen. Deze voordelen zijn: reguliere voordelen (bijvoorbeeld dividend), en vervreemdingsvoordelen (bijvoorbeeld verkoopwinst op aandelen).

Als je als aanmerkelijkbelanghouder een dividenduitkering krijgt uit de bv, dan moet je daarover inkomstenbelasting betalen in box 2. Houd daar dus rekening mee bij je aangifte inkomstenbelasting. Zoals blijkt uit onderstaande tabel is het tarief aanmerkelijk belang de afgelopen jaren met bijna 2 procent gestegen.

Tarief aanmerkelijk belang 2019-2022

JaarPercentage
202226,90%
202126,90%
202026,25%
201925%

Aanmerkelijk belang bv, nv en cv

Je krijgt te maken met de belasting over aanmerkelijk belang als je eigenaar of mede-eigenaar (minstens 5 procent) bent van een de volgende rechtsvormen:

Ook als je een aanmerkelijk belang hebt in een buitenlandse vennootschap, zoals een Limited (Ltd) of Aktiengesellschaft (Ag), krijg je te maken met bijbehorende belasting.

Aanmerkelijk belang familie

Bij het bepalen van je aanmerkelijk belang speelt ook je familie een rol. De 5 procent-regel is inclusief je fiscale partner. Dus als je fiscale partner bijvoorbeeld ook aandelen heeft, dan telt dat mee voor de berekening van je aanmerkelijk belang.

Daarnaast heb je ook een aanmerkelijk belang als andere familieleden meer dan 5 procent van de aandelen, winstbewijzen, genotsrechten, opties of stemrecht hebben in dezelfde vennootschap of coöperatie. Het gaat om familieleden in de rechte lijn van jezelf en je fiscale partner: ouders, kinderen en kleinkinderen. Het kan ook gaan om de fiscale partners van deze familieleden. 

Je moet bij je eigen berekening van het aanmerkelijk belang ook het eventuele inkomen uit aanmerkelijk belang aangeven van je minderjarige kind, totdat hij of zij 18 jaar is.

Ben je ook in dienst? Lees dan: Wat is de gebruikelijkloonregeling?

Belasting aanmerkelijk belang berekenen

Hoe bereken je de belasting over jouw aanmerkelijk belang?

  1. Ga eerst na hoeveel winst je hebt ontvangen uit aanmerkelijk belang.

  2. Geef bij je aangifte inkomstenbelasting onder ‘reguliere voordelen’ het bruto dividend aan. Bijvoorbeeld: € 10.000.

  3. Het tarief aanmerkelijk belang in 2021 is 26,90 procent (box 2). Je betaalt dus € 2.690 aan inkomstenbelasting. Eventueel ingehouden dividendbelasting wordt hiermee verrekend. Je geeft dit aan onder ‘te verrekenen ingehouden dividendbelasting’.

Dividend en coronasteun

Mocht je overwegen om in 2021 een dividenduitkering te doen, dan moet je goed opletten als je gebruikgemaakt hebt van coronasteunmaatregelen. Bijvoorbeeld bij de NOW en uitstel van belasting gelden er namelijk beperkingen voor dividenduitkeringen.

Kijk voor meer informatie over het aanmerkelijk belang op de website van de belastingdienst.

Auteur

Raphael Klees

Elke week probeer ik ondernemers in Nederland te inspireren en vooruit te helpen. Dat doe ik als redacteur en hoofdredacteur van verschillende zakelijke websites. Mijn doel is de informatie voor bedrijven zo helder en duidelijk mogelijk te maken. Daardoor kunnen ondernemers zich snel weer richten op hun bedrijfsvoering.