Welke heffing betaal ik als ondernemer over mijn vermogen?

14 februari 2020 2 minuten

Over je opgebouwde vermogen betaal je belasting (vermogensrendementsheffing), maar hoe zit het met het ondernemersvermogen? Betaal je daar ook een heffing over?

De berekening voor de belasting voor een ondernemer komt in grote lijnen overeen met de berekening voor de particulier. Een vermogensbelasting specifiek voor ondernemers is er niet. Let er vooral op dat je de belastingregels goed naleeft bij het zakelijk sparen: het moet aantoonbaar vermogen van de onderneming zijn.

Wanneer betaal je vermogensrendementsheffing?

In het verleden was de heffing over het vermogen onder ondernemers bekend onder de naam vermogensbelasting. Tegenwoordig is de benaming vermogensrendementsheffing. Het komt erop neer dat je belasting betaalt als jouw vermogen boven de €30.846 (2020) uitkomt. Gezamenlijk met een partner bestaat er recht op een vrijstelling van €61.692. De hoogte van de heffing is afhankelijk van de omvang van je vermogen. Voor de vermogensrendementsheffing is het saldo op 1 januari van het belastingjaar bepalend.

Wanneer is vermogen privé of zakelijk?

Er is een onderscheid tussen het vermogen wat je bezit als particulier en als onderneming. Over vermogen in de onderneming betaal je geen vermogensrendementsheffing. Dus een zakelijk vermogen van bijvoorbeeld €5.000 hoef je niet mee te tellen voor de vermogensrendementsheffing. Het telt wel mee als het bedrag op je particuliere rekening staat. Op een zakelijke spaarrekening kun je geld reserveren voor een toekomstige investering of voor het betalen van de BTW na afloop van het kwartaal.

Wat zijn de belastingregels voor zakelijk sparen?

Over inkomsten reken je af met de Belastingdienst. Het geld dat overblijft kun je zien als zakelijk vermogen. Over dit spaarvermogen hoef je niet nog een keer af te rekenen. Het spaarsaldo moet op de balans staan en op navraag moet het aantoonbaar gaan om zakelijk geld. In de boekhouding moet het geld dus worden verantwoord.

Hoe hoog is de vermogensrendementsheffing?

Er is een ingewikkelde berekening bedacht voor het bepalen van de hoogte van de belastingheffing over het spaargeld. De manier van berekenen zullen we jou besparen, maar we geven je wel graag mee waar de heffing ongeveer op neerkomt. Over een vermogen tussen €30.846 en €103.643 betaal je een heffing van 0,54%. Bij een groter vermogen kan de heffing oplopen naar 1,27% en over het vermogen vanaf €1.036.418 betaal je zelfs een vermogensrendementsheffing van 1,6%.