Afval scheiden binnen je bedrijf? Zo begin je ermee

In 4 stappen naar minder afval en meer duurzaamheid

afval-scheiden-verwerking-recyclen

Door bedrijfsafval goed te scheiden kunnen veel materialen opnieuw gebruikt (gerecycled) worden. Zo voldoe je aan wet- en regelgeving én ben je als ondernemer duurzaam bezig. Maar, hoe scheid je afval en hoe zorg je ervoor dat het gerecycled wordt?

Waarom is afval scheiden belangrijk?

Afvalscheiding is in Nederland verplicht, en dat heeft een reden. Afval bevat veel materialen die opnieuw te gebruiken, en is dus waardevol. Door afval te scheiden kunnen deze materialen worden hergebruikt; dat noemen we recyclen. Zo sparen we grondstoffen uit, want deze hoeven we niet opnieuw te winnen. Ook geldt: hoe minder afval verbrand hoeft te worden, hoe minder belasting van het milieu. Afval scheiden en duurzaam ondernemen gaan dus hand in hand.

Hoe draagt dit bij aan een koploperspositie voor mijn bedrijf?

In 2050 wil Nederland een circulaire economie hebben, wat betekent dat afval niet meer bestaat. We gebruiken dan hernieuwbare grondstoffen en/of hergebruiken ze. Door daar als bedrijf op voor te sorteren, ben je beter voorbereid op toekomstige wetgeving én draag je bij aan de transitie naar een circulaire economie.

Hoe begin je met (bedrijfs)afval scheiden?

Als bedrijf ben je zelf verantwoordelijk voor het inzamelen en afvoeren van je bedrijfsafval. Het type afval, de hoeveelheid en de grootte van je bedrijf bepalen wat je volgens de wet ten minste moet scheiden. Groot of klein, hier kun je als ondernemer meteen mee beginnen:

1. Breng in kaart waar jullie afval uit bestaat

Dat kun je doen door het bijvoorbeeld een week lang bij te houden of door uitvraag te doen bij collega’s die daar goed zicht op hebben. Als er bij jullie veel papier, karton, glas, metaal of plastic voorbij komt, is jullie afval heel geschikt voor recyclen. Maar ook frituurvet, (schoon) piepschuim en Groente Fruit en Tuinafval (GFT) kunnen een goede bestemming krijgen! Sommige van deze én andere soorten afval moet je verplicht scheiden.

2. Onderzoek hoe jullie afval verwerkt wordt

Wie haalt jullie afval nu op? En wat gebeurt er vervolgens mee? Een telefoontje naar de gemeente, facilitair beheer of de eigenaar van jullie pand kan al veel inzicht geven in hoe jullie afval nu verwerkt wordt én hoe het beter kan.

3. Help je collega’s om afval op de juiste manier te scheiden

Het regelen van de juiste containers en aanschaffen van extra prullenbakken is essentieel om afval goed te kunnen scheiden. Ook opvallende, leesbare stickers of een niet-te-missen poster bij de afvalbakken en containers kunnen een groot verschil maken.

4. Werk samen om je afval te verzamelen, af te voeren, en te recyclen

Verzamelen & afvoeren 

Er zijn veel redenen en manieren om samen te werken met andere ondernemers, ook als het gaat om afval. Zo kan het goedkoper zijn om containers te delen met andere bedrijven als je gevestigd bent op een bedrijventerrein. Deze containers regel je via een contract met de gemeente of via een erkend afvalbedrijf, die het afval ook voor je afvoeren.

Recyclen

Zowel de gemeente als de meeste erkende afvalbedrijven doen hun best om te zorgen dat jouw bedrijfsafval zo goed mogelijk hergebruikt wordt. Daarnaast schieten innovatieve, lokale bedrijven die van reststromen weer nieuwe producten maken als paddestoelen uit de grond. Kijk daarom eens of er ook in jouw omgeving een mooie circulaire samenwerking mogelijk is! Vaak helpen deze bedrijven je bovendien om de CO2-besparingen in kaart te brengen die resulteren van het herbestemmen van je afval. We zetten een aantal voorbeelden op een rij:

  • De Clique, Utrecht - voor veel reststromen heeft De Clique een nieuwe bestemming. Bevat het afval van jouw bedrijf bijvoorbeeld flink wat kurk, blik, kroonkurken, snij- en etensresten, of koffiedik? Dan kan een samenwerking met hen hier in plaats van afval, grondstoffen van maken. 

  • Rotterzwam, Rotterdam - zij halen het koffiedik bij je op, als je tenminste 25 kg koffiebonen per maand gebruikt en gevestigd bent in regio Rotterdam. In plaats van in de vuilverbranding, belandt je koffiedik in paddestoelenkwekerijen. 

  • Unwaste, Amsterdam - zij zijn niet vies van afval en maken daarom vaste en vloeibare zeep van koffiedik en sinaasappelschillen. Vooral voor grotere bedrijven in het MKB is een samenwerking met hen interessant.

  • i-did, Utrecht - in een sociale werkplaats geven zij oud bedrijfstextiel een nieuw leven, in de vorm van tassen, (woon)accessoires en akoestische interieurproducten.

Wat vind je van dit artikel?

Lise-Lotte Verhoef

Auteur

Lise-Lotte Verhoef

Voor een leefbare wereld hebben we bedrijven nodig - groot én klein - die het verschil willen maken. Ondernemers die op eigen wijze waarde creëren voor mens en milieu. Hen helpen dit in de praktijk te brengen, daar kom ik m'n bed voor uit. Dat doe ik door te informeren en inspireren, op platformen als deze, en door MKB-bedrijven direct te ondersteunen met Etiquet: Een duurzaamheidsstudio die ondernemers helpt het verschil te maken en zo een plek te bemachtigen in de nieuwe economie.