Energielabel C kantoren 2023: heb jij alles geregeld?

Vanaf 1 januari 2023 moeten kantoorpanden minstens energielabel C hebben

kantoor

Per 1 januari 2023 geldt er een nieuwe verplichting voor ondernemers: kantoorpanden moeten vanaf dan wettelijk gezien energielabel C of hoger hebben. Wanneer geldt deze regel? En wat kun je nog doen om aan de vereisten te voldoen?

Energielabel C: welke kantoren?

De verplichting om minstens energielabel C te hebben, staat in het Bouwbesluit uit 2012. Als je kantoor niet aan de regels voldoet, mag je het gebouw in principe niet meer gebruiken. Voor welke kantoorpanden geldt dat ze minstens energielabel C moeten hebben? Je kantoorpand moet minstens energielabel C hebben als je voldoet aan de volgende vereisten:

  • Je bent eigenaar van het kantoorpand (geen huurder)

  • Het pand is geen monument (Rijks, provinciaal, of gemeentelijk), ook niet gedeeltelijk

  • Het kantoor wordt niet binnen twee jaar gesloopt of onteigend

  • De gebruiksoppervlakte aan kantoorfuncties is minstens 50% van de totale gebruiksoppervlakte van het pand of panden waar het kantoorpand onderdeel van is

  • De totale oppervlakte (die gebruik wordt) is minstens 100m2 (alle kantoor- en nevenfuncties samen)

Toelichting: praktijksituaties

Als je bedrijfspand bestaat uit een winkel (400 m2) met daarbij een kantoor (100 m2) waar de de administratie van de winkel wordt gedaan, dan hoeft het kantoorpand niet te voldoen aan de energielabel C-regel. Het gebouw als geheel is namelijk geen kantoor, maar een winkel met een kantoorgedeelte als nevenfunctie.

Zou het gaan om een supermarkt waarboven een marketingbureau gevestigd is, dan kan het zijn dat het marketingbureau wel minstens energielabel C moet hebben. Het gaat hier namelijk niet om een nevenfunctie van het gebouw, omdat beide bedrijven niets met elkaar te maken hebben. Wel geldt de regel dat het marketingbureau qua oppervlak minstens 50% moet beslaan van het totale gebruiksoppervlak. Stel dat de supermarkt 300 m2 beslaat en het kantoorpand van het marketingbureau 50 m2. Dan hoeft het pand niet aan de energielabel C-regel te voldoen, omdat de oppervlakte minder is dan 50% van het totaal.

Bekijk meer praktijksituaties op de site van de rvo.

Maximaal energieverbruik

Energielabel C of beter betekent concreet: een verbruik per vierkante meter van maximaal 225 kWh per jaar aan primaire fossiele energie. Een energieadviseur zal hiernaar kijken bij het vaststellen van het energielabel.

Stappenplan energielabel C

Het is waarschijnlijk sowieso een goed idee om te kijken hoe je energie kunt besparen in jouw kantoorpand. Veel ondernemers (ongeveer 8 op de 10) investeren actief in duurzaamheid. Maar hoe pak je het aan om je kantoor te laten voldoen aan de wettelijke verplichtingen vanaf 2023?

1. Check of je kantoor moet voldoen aan energielabel C

Zoals gezegd: het is maar de vraag of je kantoor onder de nieuwe regels valt. Natuurlijk is energiebesparing altijd een goed idee, maar je kunt het beste eerst checken of jouw kantoor onder de nieuwe regels valt. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft een handige infographic gemaakt waarmee je aan de hand van een paar vragen weet waar je aan toe bent.

2. Check je energielabel

Je kunt het energielabel van je kantoor opvragen via EP-online. Bij energielabel A, B of C zit je goed voor 2023. Goed om te weten: een energielabel is 10 jaar geldig (en kan dus verlopen).

Bij een energielabel onder de C is er werk aan de winkel. Heeft je kantoor geen energielabel? Dan zul je er een moeten aanvragen. Dan moet je een energieadviseur vragen om een label toe te kennen.

3. Aan de slag: ga voor Energielabel C

Is de conclusie dat je nog het een en ander moet doen om aan de nieuwe regels te voldoen? Doe dan het volgende om energielabel C of hoger te krijgen:

  • Vraag om advies. Een energieadviseur kan je helpen om het energielabel van je kantoorpand te verbeteren. Geef aan dat je minstens label C wilt, dan kan hij of zij advies uitbrengen dat daarop gericht is. Het gaat hierbij om maatwerkadvies, ook wel energieprestatieadvies (EPA).

  • Kijk welke subsidies en financiële regelingen er zijn. De overheid ondersteunt ondernemers die energiebesparende maatregelen nemen door middel van allerlei subsidies duurzame energie. Daarnaast zijn er ook financiële regelingen, zoals bijvoorbeeld de BMKB en de speciale BMKB-Groen.

  • Uitvoering. Als de energiebesparende maatregelen in kaart zijn gebracht en je weet hoe je ze gaat betalen, is het zaak een en ander zo snel mogelijk te laten doen. De wachttijden in de uitvoering lopen namelijk snel op.

  • Nieuw energielabel aanvragen. Nadat je energiebesparende verbeteringen hebt doorgevoerd, heb je niet automatisch een beter energielabel. Vergeet dus niet om het energielabel (opnieuw) te laten vaststellen.

Energiebesparingsplicht

Als je bedrijf meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas verbruikt, heb je sowieso energiebesparingsplicht. Dat houdt in dat je alle energiebesparende maatregelen moet nemen die je binnen 5 jaar kunt terug verdienen. De verplichting van minimaal energielabel C voor je kantoorpand is een uitbreiding van deze energiebesparingsplicht.

Boetes en handhaving

Vanaf 1 januari 2023 moeten bedrijven dus voldoen aan de nieuwe regels. De handhaving van de nieuwe wetgeving ligt in principe bij de plaatselijke gemeente waar het pand gesitueerd is. De gemeenten werken samen met het Informatiepunt Leefomgeving, dat ondersteuning biedt bij het uitvoeren van de Omgevingswet. 

Het is nog niet duidelijk hoe streng de nieuwe regels gehandhaafd gaan worden en of er direct boetes uitgedeeld worden als een kantoorpand niet aan de regels voldoet. Natuurlijk is het in alle gevallen een goed idee om boetes te voorkomen. Bekijk dus zo snel mogelijk of jouw kantoor aan de nieuwe regels voldoet.

Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Wat vind je van dit artikel?

Job Jansen

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.