Een groen dak: slim, mooi en groen

Alle voordelen van een groen dak voor jouw bedrijf

Groen dak - daktuin - gras - kantoor

Groene daken voor bedrijven

Veel ondernemers doen niks met het dak van hun bedrijfspand. Dat is zonde, want het dak van je bedrijfspand kan echt meerwaarde hebben. Heb je weleens nagedacht over een groen dak? Waarom is een groen dak een mooie optie?

Groen dak versus zwart dak

De meeste daken van bedrijfspanden zijn zwarte daken. Onder zwarte daken verstaan we daken met alleen een deklaag van (zwarte) bitumen, ook wel dakleer of mastiek genoemd. 

Het overgrote deel van de bedrijfspanden in Nederland is nog voorzien van zo’n plat, zwart dak met bitumen.

Een groen dak is vanzelfsprekend een dak met beplanting. Zo’n groen dak is nog een relatief onbekende gast binnen het mkb. Maar dat is nu snel aan het veranderen. Steeds meer ondernemers zien niet alleen de charme in van groene planten op het dak, maar ook de voordelen voor milieu, klimaat, veiligheid en comfort. 

Ja, inderdaad: groene daken zijn niet alleen duurzamer en leuker om naar te kijken, het heeft ook nog veel andere voordelen voor ondernemers. In dit artikel zetten we een aantal redenen voor je op een rij waarom groene daken absoluut een goed idee is voor de bedrijfspanden in het land.

Economische voordelen van groene daken

Waarom zou je de aanleg van een groen dak kunnen overwegen? De economische voordelen op een rij:

1. Een groen dak gaat veel langer mee

Een groen dak is weliswaar duurder in aanschaf en aanleg dan een standaard dak, maar daar staat een veel langere levensduur tegenover van het dak eronder. Een daklaag die alleen uit bitumen bestaat, gaat gemiddeld 20 jaar mee; een groen dak verdubbelt die levensduur minimaal. 

Dankzij de zonwerende, beschermende en isolerende werking van het groen gaat het dak eronder minstens 50 jaar mee. Vermoedelijk is de levensduur nog langer. Zo is er midden jaren dertig een prachtig groen dak aangelegd op het Rockefeller Center in hartje New York, op 260 meter hoogte. De daktuin is nooit vervangen en ligt er ruim tachtig jaar later nog altijd, mooier dan ooit!

2. Lagere energiekosten met groene dakbedekking

Een groen dak isoleert tegen temperatuursinvloeden van buitenaf en reguleert op die manier de binnentemperatuur van het pand. Daardoor blijven werkplekken bij warm weer koeler en bij koud weer juist warmer. Dat bespaart stookkosten in de winter en stroomkosten in de zomer.  Hierdoor valt de energierekening in de zomer gemiddeld 7% lager uit en zal het gasverbruik in de winter gemiddeld met 3% afnemen. 

3. Lagere onderhoudskosten groene daken

De onderhoudskosten aan het dak nemen gemiddeld met 26% af als er een groen dak op het bedrijfsgebouw ligt. Een groen dak vergt overigens wel onderhoud. Gespecialiseerde hoveniers verwijderen onkruid en eventuele boomzaden, inspecteren het dak, zorgen ervoor dat de afvoer niet verstopt raakt en voegen nutriënten toe zodat de planten sterk en fit blijven.

Andere voordelen van een groen dak ontdekken? Bekijk alle voordelen in dit gratis whitepaper.

Whitepaper: Groene daken voor bedrijven

GRATIS

4. Productievere medewerkers

Groene daken hebben een positieve invloed op het welzijn en comfort van medewerkers, waardoor deze productiever zijn en zich minder vaak ziek melden. Groene daken zorgen op warme dagen voor koelere gebouwen en mensen presteren beter bij lagere temperaturen, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Bij een binnentemperatuur van boven de 22 graden daalt de productiviteit met 2% per extra graad temperatuurstijging. 

Daarnaast blijkt uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken dat uitzicht op groen (bomen en planten) de concentratie, het geluksgevoel en de productiviteit van medewerkers verhoogt. 

Tot slot zorgt groene dakbedekking ook nog voor betere geluidsisolatie, waardoor lawaai van buitenaf 10 dB minder hard doorkomt op de werkvloer.

5. Schade voorkomen bij extreme regenval

Groene daken vormen uitstekende waterbuffers bij zware regenbuien en kunnen per vierkante meter 50 tot 160 liter water opslaan. Voorspellingen laten zien dat zware regenval waarschijnlijk vaker gaat voorkomen. Groene daken slaan regenwater op en voeren het overtollige water geleidelijk af. Daardoor is de kans op overstromingen en lekkages een stuk kleiner, en voorkomt het groene dak bij extreme regenval directe en indirecte schade voor het bedrijf.

6. Bedrijfsruimte efficiënt benutten

De aanleg van een groen dak is een kans om het (uitgebreide) dakoppervlak van het pand te benutten, bijvoorbeeld door een groen dak te combineren met kantine, terras of ontspanningsruimte voor personeel. Bij groene dakbedekking kunnen vele extra vierkante meters gebruiksoppervlak worden gecreëerd, ruimte die elders in het pand bespaard kan worden. 

7. Bedrijfspand meer waard dankzij groene dakbedekking

De waarde van een bedrijfspand neemt met 4 tot 8% toe als er een groen dak op ligt. Dat heeft te maken met de economische voordelen die een groen dak biedt, maar ook met het feit dat het gebouw met groen dak voor de meeste mensen frisser, moderner, gezonder en gezelliger oogt en aanvoelt.

8. Duurzaam ondernemen & MVO

Groene daken passen binnen beleid voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) dat bijvoorbeeld gericht is op het verlagen van de CO2-voetafdruk. Ook kan een mooi natuurlijk dak het bedrijfsimago een extra boost geven.

Voordelen voor mens, natuur en milieu

Naast bedrijfseconomische voordelen, biedt het groene dak ook veel voordelen voor mens, natuur en milieu:

  • Een groen dak werkt als een natuurlijke luchtreiniger en draagt bij aan schonere stedelijke atmosfeer. Een groen dak vermindert de hoeveelheid CO2 in de lucht.

  • Stedelijke flora en fauna kan baat hebben bij het groene dak als schuil- of vestigingsplaats. Denk aan bijen en vogels.

  • Groene daken dragen bij aan het verminderen van stedelijke herrie dankzij hun dempende eigenschappen.

  • Ook dragen groene daken bij aan een koelere stedelijke omgeving. Om hierin echt iets te bereiken is het wel van belang dat er veel groene daken in de stad zijn.

Groen dak met zonnepanelen

Wie van plan is om zonnepanelen aan te leggen op het dak van het bedrijfspand, hoeft niet te kiezen tussen geel (dak met zonnepanelen) of groen. Je kunt heel goed een groen dak met zonnepanelen combineren. 

Doordat een groen dak veel koeler is dan een zwart dak (dit kan wel 15 graden schelen op een warme, zonnige zomerdag), hebben zonnepanelen gemiddeld 6% meer opbrengst wanneer ze op een groen dak zijn gemonteerd. Dat komt doordat de panelen efficiënter werken bij lagere temperaturen. Daardoor winnen zogenaamde geel-groene daken (groen dak met zonnepanelen) aan populariteit.

Groen dak subsidie

Hoe zit het met groene daken & subsidie? De overheid stimuleert verduurzaming, dus ook met een groen dak kun je rekenen op subsidie. Je mag beroep doen op twee subsidieregelingen van de Rijksoverheid: MIA en VAMIL

De MIA-regeling maakt het mogelijk om 36% van het investeringsbedrag, bovenop de gebruikelijke investeringsaftrek. Via de VAMIL-regeling kunnen bedrijven nog eens 75% van de investeringskosten van een groen dak afschrijven. Het netto belastingvoordeel kan dankzij deze twee regelingen oplopen tot 12% van het investeringsbedrag.

Groen dak op bitumen

Hoe zit het als je een groen dak wil aanleggen op een bestaand bitumen dak? Een groen dak op bitumen is meestal niet mogelijk, omdat bitumineuze platen geen goede ondergrond zijn voor planten. Als je een bestaand dak met bitumen wilt veranderen in een groen dak, zal het bitumen dus vervangen moeten worden. 

De kortste klap is dan een specialist te vragen je te helpen bij de overstap naar een groen dak. Hij zal ook letten op dingen als: de schuinte van het dak en het gewicht dat de constructie kan dragen.

Aan de slag met groene daken

Groene daken op bedrijfsgebouwen zijn leuk om naar te kijken en dragen bij aan natuur, milieu en klimaatdoelstellingen. Goed nieuws voor de liefhebbers van groen en de idealisten onder de ondernemers.  

Maar groene daken zijn in veel gevallen ook zakelijk een slimme investering, eventueel aangevuld met zonnepanelen. Het kan dus zeker lonen om de mogelijkheden voor een groen of groen dak met zonnepanelen te onderzoeken.

Wat vind je van dit artikel?

Michiel van de Peppel

Auteur

Michiel van de Peppel

Michiel is een veelzijdige tekstschrijver met ervaring in de journalistiek, marketingcommunicatie en PR. Hij schrijft graag over ondernemerschap, ook vanuit zijn eigen ervaring. Sinds 2011 runt hij zijn eigen communicatiebureau: WYZYN COMMUNICATIE in Amersfoort. In 2021 kwam daar Consortius bij, een gespecialiseerde service voor wetenschapscommunicatie. Kortom: Michiel is een ondernemende duizendpoot, net zoals de meeste MKB-ondernemers. Zijn doel: lekker leesbaar en onderscheidend informeren, waar mogelijk met enige diepgang.