Groen dak: waarom een slimme investering voor bedrijven?

19 augustus 2021 5 minuten

Waar zonnepanelen op bedrijfsgebouwen al bijna gemeengoed zijn, is het groene dak nog een vrij onbekende gast in het MKB. Er kleeft een trendy imago aan. En dat een groen dak met plantjes duurzamer is dan een zwart dak, klinkt ook logisch. Maar dat het groene dak bewezen economische voordelen oplevert, is bij lang niet iedereen bekend. Tijd om dat te veranderen.

Groene daken voor bedrijven

Het gemiddelde groene dak op een bedrijfspand verdient zich binnen zeven jaar terug wanneer kosten en opbrengsten worden vergeleken met die van ‘zwarte daken’. Onder zwarte daken verstaan we daken met alleen een deklaag van (zwarte) bitumen, ook wel dakleer of mastiek genoemd. 

Het overgrote deel van de bedrijfspanden in Nederland is nog voorzien van zo’n plat, zwart dak met bitumen. In 2021 is ongeveer 10% van de bedrijfsdaken ‘geel’, dat wil zeggen dat er zonnepanelen op liggen. Daar staat in datzelfde jaar een schamele 0,5% aan groene daken tegenover. Een gemiste kans, want groene daken zijn niet alleen ecologisch verantwoord en beter voor klimaat, milieu, veiligheid en comfort, ze zijn ook op (bedrijfs)economisch vlak een slimme keuze.

Economische voordelen van groene daken

Waarom zou een MKB-onderneming de aanleg van een groen dak kunnen overwegen? De economische voordelen op een rij:

1. Het dak gaat veel langer mee

Een groen dak is weliswaar duurder in aanschaf en aanleg dan een standaard dak, maar daar staat een veel langere levensduur tegenover van het dak eronder. Een daklaag die alleen uit bitumen bestaat, gaat gemiddeld twintig jaar mee; een groen dak verdubbelt die levensduur minimaal. Dankzij de zonwerende, beschermende en isolerende werking van het groen gaat het dak eronder minstens vijftig jaar mee. Vermoedelijk is de levensduur nog langer. Zo is er midden jaren dertig een prachtig groen dak aangelegd op het Rockefeller Center in hartje New York, op 260 meter hoogte. De daktuin is nooit vervangen en ligt er ruim tachtig jaar later nog altijd, mooier dan ooit!

2. Lagere energiekosten met groen dak

Een groen dak isoleert tegen temperatuursinvloeden van buitenaf en reguleert op die manier de binnentemperatuur van het pand. Daardoor blijven werkplekken bij warm weer koeler en bij koud weer juist warmer. Dat bespaart stookkosten in de winter en stroomkosten in de zomer.  Hierdoor valt de energierekening in de zomer gemiddeld 7% lager uit en zal het gasverbruik in de winter gemiddeld met 3% afnemen. 

3. Lagere onderhoudskosten groen dak

De onderhoudskosten aan het dak nemen gemiddeld met 26% af als er een groen dak op het bedrijfsgebouw ligt. Een groen dak vergt overigens wel onderhoud. Gespecialiseerde hoveniers verwijderen onkruid en eventuele boomzaden, inspecteren het dak, zorgen ervoor dat de afvoer niet verstopt raakt en voegen nutriënten toe zodat de planten sterk en fit blijven.

Andere voordelen van een groen dak ontdekken? Bekijk alle voordelen in het gratis whitepaper.

4. Productievere medewerkers

Groene daken hebben een positieve invloed op het welzijn en comfort van medewerkers, waardoor deze productiever zijn en zich minder vaak ziekmelden. Groene daken zorgen op warme dagen voor koelere gebouwen en mensen presteren beter bij lagere temperaturen, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Bij een binnentemperatuur van boven de 22 graden daalt de productiviteit met 2% per extra graad temperatuurstijging. Daarnaast blijkt uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken dat uitzicht op groen (bomen en planten) de concentratie, het geluksgevoel en de productiviteit van medewerkers verhoogt. Tot slot zorgen groene daken ook nog voor betere geluidsisolatie, waardoor lawaai van buitenaf 10dB minder hard doorkomt op de werkvloer.

5. Schade voorkomen bij extreme regenval

Groene daken vormen uitstekende waterbuffers bij zware regenbuien en kunnen per vierkante meter 50 tot 160 liter water opslaan. Voorspellingen laten zien dat zware regenval waarschijnlijk vaker gaat voorkomen. Groene daken slaan regenwater op en voeren het overtollige water geleidelijk af. Daardoor is de kans op overstromingen en lekkages een stuk kleiner, en voorkomt het groene dak bij extreme regenval directe en indirecte schade voor het bedrijf.

6. Bedrijfsruimte efficiënt benutten

De aanleg van een groen dak is een kans om het (uitgebreide) dakoppervlak van het pand te benutten, bijvoorbeeld door een groen dak te combineren met kantine, terras of ontspanningsruimte voor personeel. Met een groen dak kunnen vele extra vierkante meters gebruiksoppervlak worden gecreëerd, ruimte die elders in het pand bespaard kan worden. 

7. Bedrijfspand meer waard dankzij groen dak

De waarde van een bedrijfspand neemt met 4 tot 8% toe als er een groen dak op ligt. Dat heeft te maken met de economische voordelen die een groen dak biedt, maar ook met het feit dat het gebouw met groen dak voor de meeste mensen frisser, moderner, gezonder en gezelliger oogt en aanvoelt.

MVO en imago

Groene daken passen binnen beleid voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) dat bijvoorbeeld gericht is op het verlagen van de CO2-voetafdruk. Ook kan een mooi natuurlijk dak het bedrijfsimago een extra boost geven.

Voordelen voor mens, natuur en milieu

Naast bedrijfseconomische voordelen, biedt het groene dak ook veel voordelen voor mens, natuur en milieu:

  • Een groen dak werkt als een natuurlijke luchtreiniger en draagt bij aan schonere stedelijke atmosfeer.- Een groen dak vermindert de hoeveelheid CO2 in de lucht.

  • Stedelijke flora en fauna kan baat hebben bij het groene dak als schuil- of vestigingsplaats. Denk aan bijen en vogels.

  • Groene daken dragen bij aan het verminderen van stedelijke herrie dankzij hun dempende eigenschappen.

  • Ook dragen groene daken bij aan een koelere stedelijke omgeving. Om hierin echt iets te bereiken is het wel van belang dat er veel groene daken in de stad zijn.

Groen dak: 6% meer opbrengst uit zonnepanelen

Wie van plan is om zonnepanelen aan te leggen op het dak van het bedrijfspand, hoeft niet te kiezen tussen geel of groen. Een geel dak is uitstekend te combineren met een groen dak. Doordat een groen dak veel koeler is dan een zwart dak (dit kan wel 15 graden schelen op een warme, zonnige zomerdag), hebben zonnepanelen gemiddeld 6% meer opbrengst wanneer ze op een groen dak zijn gemonteerd. Dat komt doordat de panelen efficiënter werken bij lagere temperaturen. Daardoor winnen zogenaamde geel-groene daken (zonnepanelen + groen dak) aan populariteit.

Subsidies voor groene daken

Bedrijven die investeren in een groen dak mogen een beroep doen op twee subsidieregelingen van de Rijksoverheid: MIA en VAMIL. De MIA-regeling maakt het mogelijk om 36% van het investeringsbedrag, bovenop de gebruikelijke investeringsaftrek. Via de VAMIL-regeling kunnen bedrijven nog eens 75% van de investeringskosten van een groen dak afschrijven. Het netto belastingvoordeel kan dankzij deze twee regelingen oplopen tot 12% van het investeringsbedrag.

Kortom…

Groene daken op bedrijfsgebouwen zijn leuk om naar te kijken en dragen bij aan natuur, milieu en klimaatdoelstellingen. Goed nieuws voor de liefhebbers van groen en de idealisten onder de ondernemers.  Maar groene daken zijn in veel gevallen ook zakelijk een slimme investering, eventueel aangevuld met zonnepanelen. Het kan dus zeker lonen om de mogelijkheden voor een groen of geel-groen dak te onderzoeken.

Auteur

Michiel van de Peppel

Michiel is een veelzijdige tekstschrijver met ervaring in de journalistiek, marketingcommunicatie en PR. Hij schrijft graag over ondernemerschap, ook vanuit zijn eigen ervaring. Sinds 2011 runt hij zijn eigen communicatiebureau: WYZYN COMMUNICATIE in Amersfoort. In 2021 kwam daar Consortius bij, een gespecialiseerde service voor wetenschapscommunicatie. Kortom: Michiel is een ondernemende duizendpoot, net zoals de meeste MKB-ondernemers. Zijn doel: lekker leesbaar en onderscheidend informeren, waar mogelijk met enige diepgang.