Wat houdt Opslag Duurzame Energie (ODE) in?

En hoeveel belasting betaal ik daarvoor in 2020?

Wat houdt Opslag Duurzame Energie (ODE) in?

Sinds 2013 hebben we te maken met de Wet Opslag Duurzame Energie. Ook wel afgekort tot ODE. Zoals de naam al doet vermoeden, is het een kostenpost voor het stimuleren van het opwekken van duurzame energie. Het gevolg van het invoeren was een verhoogde energierekening. Ook tegenwoordig zit deze kostenopslag nog in de energierekening, maar in 2020 gaat er wel wat veranderen.

Opslag Duurzame Energie uitleg

Voor energieopwekkende en duurzame projecten is er een subsidie onder de naam Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE). De subsidiepot moet natuurlijk wel eerst gevuld worden. Dat gebeurt via de Opslag Duurzame Energie (ODE). In het kort is de Opslag Duurzame Energie uitleg als volgt: Huishoudens en bedrijven dragen ieder de helft aan bij aan het vullen van de SDE-pot. In 2019 was de opslag voor gas €0,0634 per m3 aan aardgas. Ook voor elektriciteit moet je voor de ODE belasting betalen, namelijk van €0,0229 per kWh aan elektriciteit.

Wat houdt Stimulering Duurzame Energieproductie in?

In het klimaatakkoord staat voor onze energievoorziening de doelstelling om in het jaar 2050 volledig CO2-vrij te zijn. Dat lijkt nog ver weg, maar het streven is ambitieus, want er is veel tijd voor nodig. Het verduurzamen gaat namelijk in kleine stapjes. In 2030 moet 70% van onze energie komen uit alternatieve energiebronnen, zoals windenergie. De SDE moet dit voor een deel mogelijk maken. De nadruk ligt nu op het financieren van zonne-energie.

Wat gaat er veranderen in 2020?

De rekening voor het financieren was eerlijk verdeeld tussen bedrijven en particulieren, maar dat gaat veranderen per 2020. De kosten worden na 1 januari namelijk hoofdzakelijk gedragen door bedrijven. Dat staat in het Belastingplan 2020. Bedrijven gaan twee derde van de kosten dragen en particulieren een derde. Vooral bedrijven met een hoog energieverbruik kunnen hoge kosten tegemoet zien, aangezien zij meer ODE belasting betalen. Waarschijnlijk komen er in de toekomst nog meer maatregelen om het investeren in duurzame oplossingen te stimuleren.

Wat vind je van dit artikel?