Wat is factoring?

Verschillende vormen en voorwaarden

04 augustus 2021 4 minuten

Factoring is een financieringsvorm. Een factoringmaatschappij kan direct je openstaande facturen uitbetalen en vervolgens je debiteurenbeheer overnemen. Zo worden je als ondernemer flink wat zorgen ontnomen en houd je je cashflow op gang. Wat moet je weten over factoring?

Betekenis factoring

Kort gezegd wil factoring zeggen dat je facturen direct betaald worden door een factoringmaatschappij. Dat kan handig zijn, want veel bedrijven komen in financiële problemen doordat uitstaande facturen laat of niet betaald worden. Betalingstermijnen van 60 tot 90 dagen zijn bij grote bedrijven nog steeds heel gebruikelijk. Vooral bij grote bedragen kan het uitblijven van een betaling risicovol zijn. Als je een factoringmaatschappij inschakelt, verkoop je als het ware je factuur. Het factoringbedrijf betaalt je de factuur (minus de kosten voor factoring) direct uit, meestal binnen 24 uur, en zorgt vervolgens voor het debiteurenbeheer.

Hoe werkt factoring?

Kort samengevat hoe factoring werkt:

 1. Je verkoopt je factuur

 2. Je factuur wordt gecontroleerd

 3. Je ontvangt direct je geld

 4. Het factoringbedrijf int de factuur bij je klant

Rendabel

Of factoring voor jou rendabel is, hangt af van je situatie en van het rentepercentage dat het factoringbedrijf berekent. Dit percentage kan verschillen per factoringmaatschappij en per ingediende factuur, maar de nieuwe vorm van factoring is beheersbaar en daardoor aantrekkelijk voor kleine- en middelgrote bedrijven.

Factoring per factuur

Traditionele factoringmaatschappijen werken met minimale omzetvereisten of concentratiegraden. Bij factoringmaatschappijen nieuwe stijl ben je nooit verplicht facturen in te dienen, maar heb je zelf de mogelijkheid per factuur te bepalen of je deze uit handen geeft of niet. Zo kun je ervoor kiezen alleen facturen uit te besteden waarbij het gaat om een groot bedrag of waarvan je het crediteurenbeheer niet helemaal vertrouwt. Je kunt bijvoorbeeld slechts één of twee klanten onderbrengen bij een factormaatschappij. Volgens deze nieuwe manier van factoring zit je niet vast aan langlopende verplichtingen en houd je de zaken volledig in eigen hand.

Juridische ondersteuning

Factormaatschappijen zijn geen incassobureaus. Het grote verschil zit hem in het direct uitbetalen van je facturen, waardoor je meteen weer financiële armslag krijgt en niet achter de feiten aanloopt. De meeste factormaatschappijen stellen zich dan ook op vriendelijke wijze op, als een verlengstuk van je organisatie. Mocht er na veelvuldig telefonisch contact toch een juridisch geschil ontstaan, dan zullen de meeste factoringmaatschappijen een ervaren jurist inschakelen om hierin te bemiddelen namens je bedrijf. Zo ben je direct verzekerd van juridische steun.

Voordelen en nadelen

Het is duidelijk dat factoring voordelen en nadelen heeft. Welke factoren wegen voor jou het zwaarst? De voordelen en nadelen van factoring op een rij:

Voordelen factoring:

 • Niet meer wachten op geld

 • Geen omkijken naar het debiteurenbeheer

 • Juridische steun via het factoringbedrijf

 • Mogelijkheid per factuur te kiezen voor factoring

Nadelen factoring:

 • Factoring kost geld

 • Voor direct geld moeten je facturen aan de voorwaarden van het factoringbedrijf voldoen

 • Een derde partij krijgt inzicht in je facturen

Focus op ondernemen

Sommige ondernemers merken dat veel van hun tijd en energie wordt opgeslokt door randzaken, zoals debiteurenbeheer. Of juist dat ze deze zaken uit het oog verliezen, waardoor ineens blijkt dat er nog heel wat facturen openstaan. Factoring kan je dan helpen om volledig gefocust te blijven op het ondernemen en je cashflow op gang te houden.

Een factoringmaatschappij betaalt de goedgekeurde facturen vooruit, zodat je als ondernemer je facturen altijd betaald krijgt. Je hebt het geld dan eerder tot je beschikking. Voor veel bedrijven is factoring interessant. Het is een manier van zakelijk financieren. Net als bij andere financieringsmogelijkheden betaal je uiteraard wel een vergoeding.

Zo werkt factoring

Net als het afnemen van een zakelijke lening of een zakelijk krediet is het gebruik van factoring een manier van zakelijk financieren. Toch werkt factoring heel anders dan normale financieringen. Bij een bankfinanciering moet je bijvoorbeeld allerlei gegevens opgeven. De kredietverstrekker toetst dan of je wel kredietwaardig genoeg bent. De bank wil immers zeker weten dat je de rente en aflossing kunt betalen.

Een factoringmaatschappij toetst de kredietwaardigheid van de ondernemer niet. In plaats daarvan wordt er gekeken of de klanten zelf in staat zijn om hun facturen te betalen. Daardoor weet de maatschappij wat het risico is dat de factuur niet betaald wordt. Aan de hand daarvan berekent een factoringbedrijf of zij de factuur voor willen schieten. Factoring is populair. Vorig jaar zette men een omzetvolume van ruim 112 miljard euro aan de hand van factoring om.

Niet alle facturen worden door de factoringmaatschappijen betaald. Facturen worden bijvoorbeeld niet volledig geaccepteerd als de klant niet kredietwaardig genoeg is. Je ontvangt dan slechts een deel van de factuur. Maar in de meeste gevallen worden de facturen goedgekeurd en kun je de liquiditeit van de onderneming dus snel op orde brengen. Door een goede liquiditeit aan de hand van factoring kun je uiteindelijk de groei van je bedrijf financieren. Bij factoring heb je zelf geen werk meer aan debiteurenbeheer. Dat doet het factoringbedrijf voor je.

Voordelen van factoring

Het inzetten van factoring heeft dus behoorlijk wat voordelen wanneer het aankomt op liquiditeit. Wanneer het gaat om hoge sommen is factoring ook de mogelijkheid om je bedrijf uit te bouwen. Als de onderneming al in een groeispurt zit, kun je van extra middelen profiteren waarmee je kunt investeren in hetgeen dat de onderneming nodig heeft.

Veel bedrijven maken in korte tijd grote groei door. Maar als een onderneming groeit, komen er ook meer debiteuren bij. De kans is dan groot dat de liquiditeit in het gedrang komt. Daardoor kan men niet meer groeien. Dit probleem is gemakkelijk op te lossen door gebruik te maken van factoring. Je hebt dan sneller liquide middelen in huis en het debiteurenbeheer wordt door het factoringsbedrijf gedaan. Hiermee wordt ook de kans op wanbetaling een stuk beperkt. Daarvoor betaal je uiteindelijk wel een kleine vergoeding aan de factoringmaatschappij.

De kosten van factoring

Factoring is dus een aantrekkelijke vorm van zakelijk financieren. De kosten zijn deels afhankelijk van het betaalgedrag van debiteuren. Over het algemeen betaal je tussen de 0,1 procent en 1 procent van de omzet. De tarieven zijn vooral afhankelijk van de hoogte van het openstaande saldo.