DHI-subsidie voor internationaal ondernemen

Voor ondernemingen die internationaal willen gaan

professional-vrouw-export-logistiek-hesje

DHI-subsidie is een regeling speciaal voor ondernemers die een product, technologie of dienst willen gaan exporteren naar het buitenland. Bijvoorbeeld als je wilt investeren in een bedrijf of mogelijke klanten wilt overtuigen van jouw technologie, techniek of dienst.

DHI: subsidie om handelen met buitenland stimuleren

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken wil met de DHI-subsidie het MKB stimuleren meer te gaan ondernemen buiten Nederland. Deze subsidieregeling is bedoeld voor activiteiten in de onderzoeksfase of investeringsfase, voordat je daadwerkelijk producten, diensten en technologie van Nederlandse grond naar het buitenland gaat exporteren.

Je kunt de DHI-subsidie gebruiken voor:

  • Het geven van demonstraties aan potentiële kopers of zakenpartners in het buitenland

  • Het uitvoeren van een haalbaarheidsstudie naar hoe kansrijk het exporteren van een bepaald product naar het buitenland is

  • Projecten rondom investeringsvoorbereidingen ten behoeve van export naar het buitenland

Voor 2022 is er € 8,5 miljoen beschikbaar, waarvan € 4 miljoen voor DGGF-landen en 4,5 miljoen voor de overige landen. DGGF landen zijn landen waar het Dutch Good Growth Fund zich op richt.. Daaronder vallen met name Afrikaanse landen, landen in het Midden-Oosten en in Zuid- en Midden-Amerika.

Hoeveel is de DHI subsidie?

In totaal is er dus € 8,5 miljoen beschikbaar (2022). Aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld. Dus wie het eerst komt, wie het eerst maalt. De minimale subsidie voor een DHI-project is € 25.000, de maximale subsidie is € 200.000 per project. Voor haalbaarheidsstudies en investeringsvoorbereidingsprojecten is dit € 100.000. 

Voorwaarden DHI

Bedrijven in het mkb uit alle sectoren kunnen in aanmerking komen voor de DHI. Grotere bedrijven kunnen via een samenwerkingsverband met een onderneming in het Nederlandse mkb ook in aanmerking komen. 

Naast je KVK-nummer heb je meer nodig, je moet ook kunnen laten zien dat je substantiële activiteiten uitvoert in Nederland of in Caribisch Nederland. 

Andere criteria zijn:

  • De onderneming mag maximaal 250 medewerkers in dienst hebben

  • De jaaromzet mag niet meer dan € 50 miljoen zijn

  • Jaarbalans mag niet niet meer dan € 43 miljoen zijn

  • Er moet sprake zijn van een technologie, product of dienst voorbij de testfase, met werkend prototype. 

  • In het geval van een DGGF-land als doelmarkt, moet het te exporteren product, dienst of technologie en een positieve bijdrage leveren aan duurzame lokale ontwikkeling. 

  • In het geval van een investeringsvoorbereidingsproject, moet er sprake zijn van een positieve impact op de Nederlandse aanvragers en de Nederlandse economie.

Meer weten en andere regelingen voor internationaal ondernemen

Alles over de DHI-subsidie en de aanvraag daarvan lees je op de website van RVO, de organisatie die de subsidies verdeeld namens het Ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Naast de DHI zijn er nog meer regelingen en fondsen die zich richten op kennis, coaching of marketing, zoals: Dutch Trade & Investment Fund (DTIF), Dutch Good Growth Fund (DGGF), SIB voucher of het IMVO-voucher voor duurzaam ondernemen.

Wat vind je van dit artikel?

Lian de Snoo

Auteur

Lian de Snoo

Als Juffrouw Taal help ik ondernemers in het mkb aan en met ijzersterke content. Door lekker leesbare en vindbare teksten voor ze te schrijven of door hen te leren hoe ze dat zelf kunnen doen.