DHI-subsidie

Voor MKB-ondernemingen die internationaal willen gaan

31 mei 2021 2 minuten

DHI-subsidie is een regeling speciaal voor ondernemers die een product, technologie of dienst willen gaan exporteren naar het buitenland. De regeling voorziet in een overheidsbijdrage van 50% aan demonstratieprojecten, haalbaarheidsstudies en investeringsvoorbereidingsprojecten.

Handelen met buitenland stimuleren

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken wil met de DHI-subsidie het MKB te stimuleren meer te gaan ondernemen buiten Nederland. 

In 2021 was de vraag naar DHI-subsidie bij het Nederlandse MKB zó groot dat het subsidieplafond voor projecten in ontwikkelde landen halverwege het jaar al was bereikt. Alleen exportplannen naar economisch minder ontwikkelde landen konden eind mei nog aanspraak maken op een bijdrage van RVO. 

Het ging om de zo genaamde DGGF-landen, landen waar het Dutch Good Growth Fund zich op richt. Daaronder vallen met name Afrikaanse landen, landen in het Midden-Oosten en in Zuid- en Midden-Amerika.

Waarvoor is DHI-subsidie bedoeld?

Een DHI-subsidie bedraagt minimaal 25.000 euro en maximaal 200.000 euro en vergoedt maximaal 50% van de gemaakte kosten. De regeling is bedoeld voor activiteiten in de onderzoeksfase of investeringsfase, voorafgaand aan het daadwerkelijk exporteren van producten, diensten en technologie van Nederlandse grond naar het buitenland. Ondernemers kunnen de bijdrage van de overheid gebruiken voor:

  • Het geven van demonstraties aan potentiële kopers of zakenpartners in het buitenland

  • Het uitvoeren van een haalbaarheidsstudie naar hoe kansrijk het exporteren van een bepaald product naar het buitenland is

  • Projecten rondom investeringsvoorbereidingen ten behoeve van export naar het buitenland

Criteria van de DHI-regeling

Eén van de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een DHI-subsidie is dat er sprake moet zijn van een MKB-onderneming, of een concrete exportsamenwerking van een groter bedrijf met een MKB-onderneming. 

Andere criteria zijn:

  • De onderneming moet minimaal drie medewerkers in dienst hebben.

  • De jaaromzet moet de afgelopen drie jaar minimaal 100.000 euro zijn geweest. 

  • Er moet sprake zijn van een technologie, product of dienst voorbij de testfase, met werkend prototype. 

  • In het geval van een DGGF-land als doelmarkt, moet het te exporteren product, dienst of technologie en een positieve bijdrage leveren aan duurzame lokale ontwikkeling. 

  • In het geval van een investeringsvoorbereidingsproject, moet er sprake zijn van een positieve impact op de Nederlandse aanvragers en de Nederlandse economie.

Meer  weten over DHI-subsidie

Meer over de DHI-subsidie valt te lezen op de website van RVO, de organisatie die de subsidies verdeelt namens het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Er zijn diverse fondsen beschikbaar om ondernemers te helpen bij een bedrijf starten in het buitenland. Deze fondsen zijn gericht op het gebied van kennis, coaching of marketing, zoals:

Auteur

Michiel van de Peppel

Michiel is een veelzijdige tekstschrijver met ervaring in de journalistiek, marketingcommunicatie en PR. Hij schrijft graag over ondernemerschap, ook vanuit zijn eigen ervaring. Sinds 2011 runt hij zijn eigen communicatiebureau: WYZYN COMMUNICATIE in Amersfoort. In 2021 kwam daar Consortius bij, een gespecialiseerde service voor wetenschapscommunicatie. Kortom: Michiel is een ondernemende duizendpoot, net zoals de meeste MKB-ondernemers. Zijn doel: lekker leesbaar en onderscheidend informeren, waar mogelijk met enige diepgang.