Wat is financial lease en wat zijn de voor- en nadelen?
Ontdek of financial lease iets voor jouw bedrijf is.
Ben je als ondernemer op zoek naar een auto van de zaak? Dan kan financial lease een aantrekkelijke manier zijn om deze te financieren. In dit artikel bespreken we wat financial lease precies is, wat de voor- en nadelen zijn en waar je op moet letten als je deze vorm overweegt.
Financial lease is populair onder ondernemers, omdat het een financieel gunstige manier is om auto’s van de zaak aan te schaffen, zonder een grote uitgave te hoeven doen. Benieuwd of het ook iets voor jou is?
Wat is financial lease?
Financial lease is een interessante manier om je auto van de zaak te financieren. Je betaalt namelijk niet direct het hele volledige aankoopbedrag, maar een vast maandbedrag. Je kunt financial lease inzetten voor een auto die je zelf als ondernemer gaat rijden, maar ook voor het wagenpark van je onderneming. Veel mensen vergelijken financial lease met het kopen van een huis. Hier betaal je ook een bepaald maandbedrag, en is het pand na afbetaling van jou.
Hoe werkt financial lease?
Allereerst kies je een auto uit het assortiment van de leasemaatschappij, en sluit je een leasecontract af. Hier worden details vastgelegd zoals de looptijd van je contract, de aanbetaling, slottermijn en je maandbedrag (hier zit de rente al in verwerkt). Ook wordt eventuele inruil besproken. Je kunt ervoor kiezen om het hele aankoopbedrag te financieren, of maar een deel daarvan. In het laatste geval heb je eigen geld nodig om te investeren. De btw betaal je los en kun je in één keer terugvorderen.
De auto staat op naam van je onderneming, of jouw als ondernemer. Dit betekent dat je economisch eigenaar bent tot het einde van je leasecontract. Dit betekent dat je verantwoordelijk bent voor het onderhoud, reparaties en de verzekering. Goed om te weten: de bank is juridisch eigenaar van de auto tijdens de looptijd van het contract. Als je de auto aan het einde van de leaseperiode hebt afbetaald, is hij helemaal van jou. Je bent dan volledig eigenaar en kunt ervoor kiezen om in de auto te blijven rijden, of hem in te ruilen en de restwaarde te investeren in een nieuwe auto.
Wat is het verschil met operational lease?
Operational lease is een andere manier om je auto van de zaak te leasen. Het grote verschil zit in het feit dat je de auto na de leasetermijn weer inlevert. Je bent in dit geval dus geen eigenaar van het bedrijfsmiddel, waardoor je niet in aanmerking komt voor fiscale voordelen.
Voordelen financial lease
Een groot voordeel van financial lease is dat je als ondernemer niet direct het volledige aankoopbedrag hoeft te betalen. Dit kan vooral voor startende ondernemers interessant zijn, omdat zij vaak nog niet genoeg financiële middelen hebben om een bedrijfsmiddel in één keer aan te schaffen. Een mooie bijkomstigheid is dat de Belastingdienst financial lease als een investering in je onderneming ziet. Hierdoor zijn de kosten fiscaal aftrekbaar, dat levert veel belastingvoordeel op.
Een ander voordeel is dat je bij financial lease je schadevrije jaren behoudt, en zelf kunt kiezen waar je het onderhoud laat uitvoeren. Ook mag je zelf bepalen waar je de verzekering onderbrengt.
Fiscale voordelen financial lease
Daarnaast zijn de maandelijkse leasebedragen fiscaal aftrekbaar, wat kan zorgen voor een belastingvoordeel. Je kunt ook gebruik maken van interessante fiscale aftrekposten, zoals de investeringsaftrek. Zo kun je bijvoorbeeld de Milieu-investeringsaftrek (MIA) toepassen als je een nieuwe elektrische bestelauto of taxi leaset, of een personenauto op waterstof. Controleer wel altijd of het type auto op de Milieulijst staat. Hiermee is het mogelijk om 45% van de investeringskosten aftrekken van je winst.
De MIA wordt vaak gecombineerd met de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Hiermee kun je kun je op een willekeurig moment een milieuvriendelijke investering voor 75% afschrijven. Dit soort regelingen maken financial lease zakelijk gezien erg gunstig.
Zitten er ook nadelen aan financial lease?
Er zijn ook nadelen verbonden aan financial lease. Financial lease heeft een groot nadeel vergeleken met operational lease. Bij operational lease zijn reparaties, onderhoud en verzekeringen namelijk al voor je geregeld. Deze zijn inbegrepen in je maandbedrag. Bij financial lease moet je dit dus nog zelf betalen en afsluiten.
Een ander nadeel is dat je bij de bank administratiekosten moet betalen als je bedrijf van rechtsvorm verandert, bijvoorbeeld van bv naar nv. Dit kost je zo’n € 250.
De juiste keuze voor jouw onderneming
Als je besluit een of meerdere auto’s te financieren met financial lease, is het belangrijk om goed te letten op de leasevoorwaarden. Wees je er bewust van dat reparaties, onderhoud en verzekeringen niet (zoals bij operational lease) zijn inbegrepen in het leasecontract. Verder is het slim om je te verdiepen in belangrijke details zoals kun de looptijd van de leaseperiode, de hoogte van het leasebedrag en de slottermijn. Deze bespreek je vaak met een adviseur.
Is financial lease de beste optie voor jou? Het is een populaire manier om een of meer auto’s aan te schaffen, zonder direct het volledige bedrag neer te hoeven tellen. Ook levert het interessante fiscale voordelen op, zoals de investeringsaftrek en het feit dat de kosten aftrekbaar zijn.