Wat is deeltijd-WW?

Deeltijd-ww zorgt voor behoud van werknemers tijdens corona

Wat is deeltijd-WW

De overheid had voor corona de werktijdverkorting (ook wel deeltijd-ww) uitgebreid. Deeltijd-ww houdt in dat je werknemers minder gaan werken en je voor de minder gewerkte uren ww kan aanvragen. Deze is nu echter vervangen door de NOW, de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud.

Wat houdt de deeltijd-WW precies in?

Met de regeling werktijdverkorting kun je de contracturen van je medewerkers verminderen. Voor de uren waarop de medewerker niet bij je aan het werk is, kun je een WW-uitkering vragen. Dit is niet hetzelfde als de deeltijd-WW-regeling zoals die in de economische crisis in het leven is geroepen, waarbij je aan minder verplichtingen dan de gewone WW hoefde te voldoen. Deze regeling is in 2011 afgeschaft. 

LET OP: Op dinsdagavond 17 maart is de werktijdverkorting en deeltijd-WW voor corona stopgezet en vervangen door de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). Deze maatregel houdt in dat bedrijven getroffen door corona (met een omzetdaling van minstens 20%) voor 90% van hun loonkosten een tegemoetkoming krijgen. Voorwaarde is dat je je personeel niet (vanwege bedrijfseconomische redenen) ontslaat en dat zij doorbetaald krijgen. Hiervoor geeft het UWV een voorschot van 80% op de tegemoetkoming. De NOW kun je nog niet aanvragen, zodra dat het geval is lees je dat hier. Aanvragen voor de werktijdverkorting die nog niet waren behandeld, worden meegenomen met deze nieuwe maatregel.

De informatie hieronder geldt voor de reguliere werktijdverkorting die op dit moment dus (tijdelijk) is stopgezet. Alles over de huidige regeling lees je in dit artikel

Voor wie kun je deeltijd-WW / werktijdverkorting aanvragen?

Je kun werktijdverkorting aanvragen voor individuele werknemers en voor een groep werknemers. Dit doe je bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Je komt hiervoor in aanmerking als er sprake is van minstens 20% minder werk voor een periode van 2 tot 24 weken. Als je verwacht dat je personeel langer dan deze periode niet aan het werk kan, dan zal je aanvraag niet worden goedgekeurd. Voor oproep- en uitzendkrachten kun je geen werktijdverkorting aanvragen, alleen voor werknemers waarvoor je een loondoorbetalingsplicht hebt. Je vraagt een vergunning aan voor maximaal zes weken. Doe je een verzoek tot verlenging, dan kijkt het ministerie van SZW of de situatie inmiddels is verbeterd. Anders wordt de wtv met 6 weken verlengd, tot maximaal 4 periodes en totaal 24 weken. 

Whitepaper: Besparen op personeelskosten

GRATIS

Hoe vraag ik deeltijd-WW aan?

Stap 1:

Als werkgever vraag je de vergunning aan via het ministerie van SZW. Voor meer informatie en het formulier klik hier.

Stap 2:

Daarna meld je je vergunning voor werktijdverkorting bij het UWV. Klik hier voor informatie en het meldingsformulier.

Stap 3:

In je salarisadministratie verandert er niets. Je betaalt je mensen zoals gewoonlijk uit, het UWV stort het bedrag waarvoor je werktijdverkorting hebt aangevraagd aan jou terug. 

Stap 4:

Als er na 6 weken nog steeds sprake is van meer dan 20 procent minder werk voor je werknemers, kun je de werktijdverkorting verlengen. Doe dit voor de 6 weken voorbij zijn, bij het ministerie van SZW. Een eventuele verlenging van de vergunning hoef je niet opnieuw te melden bij het UWV. 

Wat vind je van dit artikel?