Vakantie intrekken: mag je een medewerker terugroepen van vakantie?

De vakantie van je personeel onderbreken

terugroepen-vakantie-man-laptop-buiten-stoel-hangstoel

Een onverwachte piek in werkzaamheden of een probleem waarvoor je echt die ene medewerker nodig hebt: eigenlijk moet je de vakantie intrekken. Maar mag je een medewerker wel terugroepen van vakantie?

Vakantie intrekken: mag dat?

Ja, het mag - maar alleen in bijzondere situaties. Als je een dringende reden hebt, die boven het belang van je medewerker gaat. Denk aan een klant die opstapt als je medewerker niet per direct zijn gespecialiseerde werk doet. 

Maar ook dan moet je altijd eerst het gesprek aangaan. Je mag het niet opleggen omdat jij vindt dat het moet. Er mag van jou als werkgever verwacht worden dat eerst je best doet om een andere oplossing te zoeken. Bijvoorbeeld dat een andere collega het werk overneemt of dat je een externe specialist inhuurt. 

Hoe trek je een vakantie in?

Een vakantie intrekken doe je niet zomaar. Bekijk dus eerst of er echt geen andere opties zijn. Zijn die er niet? Stel dan je werknemer zo snel mogelijk op de hoogte. Leg uit waarom je dit van hem of haar vraagt en dat je alle andere opties hebt geprobeerd. 

Zijn er zaken die je vanuit het bedrijf kunt regelen om het probleem voor je werknemer te verzachten? Kun je al iets zeggen over het inhalen van de ingetrokken vakantie? Denk zo goed mogelijk mee en laat zien dat je welwillend bent. Vaak kom je er in overleg goed uit, als je open en transparant bent. 

Verlof intrekken? Dan verplicht om kosten te vergoeden

Wil je het verlof van je medewerker wilt intrekken of wijzigen, dan moet je daarover in overleg met je medewerker. Dit is vastgelegd in de wet (art. 7:638-5 BW). Je bent dan ook verplicht om de ontstane schade te vergoeden. Zo moet je bijvoorbeeld de gemaakte kosten voor de vakantie vergoeden. Hierbij kun je wel kijken naar welk deel van de vakantie al voorbij was. Als je iemand op zijn laatste dag terugroept, dan hoef je als werkgever niet de totaalprijs te vergoeden. Op zijn beurt moet de werknemer zijn best doen om de schade zoveel mogelijk te beperken.

Wat als mijn medewerker weigert terug te komen?

Heb je iemand ècht nodig, maar weigert hij terug te komen vakantie? Dan is dat natuurlijk behoorlijk vervelend. Je mag je medewerker hiervoor een sanctie opleggen. Je kunt het bij een officiële waarschuwing houden, maar ook ontslag op staande voet of het eisen van een schadevergoeding behoort tot je opties. 

Over het algemeen geldt dat de sanctie in evenwicht moet zijn met de overtreding. Lees hier meer over de verschillende soorten sancties voor medewerkers en wanneer je welke kunt gebruiken. 

Kan je als werkgever een verlofaanvraag weigeren?

Het is anders als iemand nog niet op vakantie is. Als werkgever mag je een aanvraag weigeren tot twee weken nadat iemand de aanvraag heeft gedaan. Maar dit mag ook weer alleen met een goede reden. 

Keur je iemands verlof af, overleg dan samen wanneer het wel kan. Kan je werknemer bijvoorbeeld korter op vakantie of kun je voorstellen om eerder of later weg te gaan? Houd er rekening mee dat elke medewerker recht heeft op recuperatie, het recht hebben om te herstellen van werk. En dat is gebeurt niet alleen op tijden die jou goed uitkomen.

Wat vind je van dit artikel?

Lian de Snoo

Auteur

Lian de Snoo

Als Juffrouw Taal help ik ondernemers in het mkb aan en met ijzersterke content. Door lekker leesbare en vindbare teksten voor ze te schrijven of door hen te leren hoe ze dat zelf kunnen doen.