Op welk moment schakel ik een jurist in?

Voorkomen is beter dan genezen

Ondernemers krijgen vaak te maken met juridische kwesties, maar weten niet goed of, en wanneer ze een jurist moeten inschakelen. Win op het juiste juridisch advies in. Daarmee bespaar je geld en problemen.

Het verschil tussen een jurist en een advocaat

Elke advocaat is jurist maar niet elke jurist is advocaat. Een advocaat heeft een aparte beroepsopleiding gevolgd en is aangesloten bij de Orde van Advocaten. Als beëdigd jurist mag hij pleiten voor de Rechtbank. In een civiele rechtszaak die bij de rechtbank, het Gerechtshof en de Hoge Raad is inschakeling van een advocaat verplicht. Bij de kantonrechter is dat niet nodig en kunt je je laten bijstaan door een jurist. Maar zelfs dat laatste is niet verplicht.

Juristen die geen advocaat zijn, zijn wel deskundig bij vragen op het gebied van wet- en regelgeving. Vaak zijn zij goedkoper zijn dan een advocaat. Juristen werken onder meer bij branche-organisaties, verzekeringsmaatschappijen, deurwaarderskantoren en juridische advieskantoren.

Wanneer heb ik een jurist of advocaat echt nodig?

Als je rondloopt met een juridische vraag of met een probleem dat te maken heeft met de wet- en regelgeving, kan een jurist je daarbij helpen. Dat is vooral verstandig als er grote financiële gevolgen aan het probleem verbonden zijn. Denk daarbij aan: 

  • Arbeidsrecht: alle overeenkomsten en conflicten met werknemers (ontslag).

  • Ondernemingsrecht: alles wat te maken heeft met de bedrijfsvoering.

  • Bijzonder recht: zoals merkrecht, reprorecht en intellectueel eigendomsrecht.

Wacht niet te lang voordat je contact legt met een jurist of advocaat. Soms is één brief of gesprek voor een jurist of advocaat genoeg om een vervelende situatie op te lossen. Ook als er nog geen conflict is, maar er wel iets dreigt mis te lopen, kan het zeer verstandig zijn om specialistisch advies in te winnen van een jurist. Voorkomen is beter dan genezen.

Wanneer heb je géén jurist of advocaat nodig?

Het heeft geen zin om specialistische hulp in te schakelen als er nog geen bewijzen zijn dat er iets mis dreigt te gaan. Er moeten concrete zaken zijn die je een jurist voor kan leggen. Met het gevoel dat je denkt dat er iets mis zal lopen kom je niet zo ver in de juristenwereld. Maar als bijvoorbeeld de verhuurder van je bedrijfspand een bord 'te koop' in de tuin zet en jij weet nog van niets, dan is het niet onverstandig om contact op te nemen met een jurist. Ook hebben ondernemers vaak kleine vragen over de interpretatie van de wet. Voor dit soort informatieve vragen, hoef je dan niet direct bij een jurist aan te kloppen. 

Wat vind je van dit artikel?