Je netwerk vergroten en onderhouden

Hoe zorg je ervoor dat je netwerk blijft groeien?

Je netwerk vergroten en onderhouden

Je netwerk is de kortste weg voor nieuwe opdrachten of verfrissende ideeën. Het is daarom van belang om je bestaande netwerk goed te onderhouden en uit te breiden.

Netwerk vergroten

Voordat je begint met het vergroten van je netwerk moet je bepalen welke activiteiten goed zijn om deze doelstelling te bereiken. De verhouding tussen netwerken en het resultaat is niet gelijk en daarom is het belangrijk dat er effectief gehandeld wordt. Iedere minuut die je buiten je bedrijf doorbrengt is namelijk een verloren minuut voor de operationele taken. Terwijl iedereen weet waar netwerken uiteindelijk voor dient (je bedrijfsresultaten verbeteren), blijft het een subtiel sociaal proces. De waardering voor elkaar is onlosmakelijk verbonden aan het succes van netwerken. Meteen duidelijk maken wat je wensen zijn, schrikt af. Te lang wachten kent ook zijn nadelen: het gaat de ander uiteraard ook om het rendement van zijn activiteiten.

Netwerkmogelijkheden

Netwerkbijeenkomsten en –organisaties hebben als voordeel dat iedere aanwezige hetzelfde doel heeft, het na werktijd plaatsvindt en je mensen ontmoet die je normaal niet tegen zou komen. Een nadeel is dat het tijd en geld kost, zonder dat je van tevoren weet wie je spreekt en of je er iets aan gaat hebben. De effectiviteit van deze bijeenkomsten kan dus soms gering zijn. Ook een goede voorbereiding vergroot je kans op slagen.

Netwerken onderhouden

Alleen je contactenkring vergroten is niet voldoende, langdurige samenwerking en zakenrelaties ontstaan pas wanneer er wederzijds vertrouwen ontstaat. Er moet dus veel tijd (en dus geld) in het behoud van de contacten worden gestoken.

Bij het onderhouden van je netwerk zijn niet zozeer de activiteiten buiten het bedrijf van belang, maar de timing, methode en karakter van de contacten binnen het netwerk. De mensen moeten zich bij je op hun gemak voelen en merken dat ze serieus worden genomen. Dit kan gestimuleerd worden door op het juiste moment oprechte(!) interesse te tonen, zoals bij verjaardagen, geboortes etc. Dit overigens zonder het contactmoment aan te grijpen om eigenbelangen te behartigen. Lunches zijn ook een goede optie omdat je zo de vrije tijd van je pauze combineert met zakelijke werkzaamheden. Diners zijn daarvoor weer minder geschikt door het meer formele karakter.

Andere tips voor onderhouden van netwerk:

  • Breng zelf twee contacten uit je netwerk met elkaar in contact. Zij onthouden je proactieve houding en goede bedoelingen.

  • Ga langs bij een bekende als je toevallig in de buurt bent, bijvoorbeeld op de terugweg van een afspraak.

Meer tips vind je in het artikel do's and don'ts van het netwerken.

Wat vind je van dit artikel?