Netwerkplan voor ondernemers

Netwerkactiviteiten combineren met de doelstellingen van je bedrijf

Netwerkplan voor ondernemers

Een goed persoonlijk netwerk is essentieel voor iedere ondernemer, dus ook voor een zzp-er. Je netwerk de kortste weg voor nieuwe opdrachten of verfrissende ideeën. Het gaat er niet om ‘wie je bent’, maar om ‘wie je kent’.

Waarom netwerken?

Het begrip ‘netwerken’ wint flink terrein wat betreft erkenning en populariteit en wordt steeds minder gezien als een ‘enge’ bezigheid.Het leggen van contacten is geen doel op zich, maar een middel om opdrachten te verwerven of op andere wijze je eigen bedrijf te verbeteren. Dit maakt netwerken tot een dagelijkse bezigheid en essentieel voor het creëren van leads en verstrekken van offertes. Maar het blijft moeilijk om een directe relatie te leggen tussen de geïnvesteerde middelen en de resultaten. Deze worden vaak pas in een later stadium zichtbaar. En wat is het rendement? Hoe kun je je investering, in welke vorm dan ook, terugverdienen? Hoe groot is de kans van slagen?

Netwerkplan

Om deze vragen te beantwoorden is een netwerkplan een praktisch hulpmiddel. Net als bij een marketingplan komen ook hier de richtlijnen van het proces, doelstellingen en de visie te staan. De eerste stap is het afstellen van de doelstellingen van de netwerkactiviteiten op de visie van de gehele organisatie. Hierna komen de beoogde handelingen, verwachte kosten en veronderstelde meerwaarde van netwerken. Netwerken kan in die zin gezien worden als een investering waarvan de gevolgen zo concreet mogelijk omschreven dienen te worden. De netwerkactiviteiten krijgen zo de juiste richting en dat werkt tijd- en geldbesparend.

Onderdelen netwerkplan

  • Doelstellingen

  • Financieel overzicht activiteiten

  • Overzicht tijdbesteding

  • Uiteenzetting van netwerkactiviteiten (netwerkborrels, bestuursactiviteiten, etc.)

  • Indicatie verwachte meerwaarde

  • Bepalen meetpunten van resultaten

Kortom

Netwerken is een belangrijk om je bedrijf van opdrachten te voorzien en op andere punten te verbeteren. Een netwerkplan zorgt ervoor dat je gestructureerd bezig gaat met netwerken.

Wat vind je van dit artikel?