Beroepsaansprakelijkheid

Het missen van een deadline, een programmeerfout, inbreuk op intellectueel eigendom: een beroepsfout zit in een klein hoekje. Zelfs de meest ervaren professionals maken vergissingen. Wat als een fout leidt tot omzetderving bij jouw opdrachtgever? Bijvoorbeeld omdat belangrijke data verloren zijn gegaan of omdat een webshop lange tijd niet goed heeft gefunctioneerd?

Dan kan de opdrachtgever deze schade op jouw bedrijf verhalen. Dat kan flink in de papieren lopen en zelfs het einde van je bedrijf betekenen. Op deze themapagina vind je kennis en tips over beroepsaansprakelijkheid; wat zijn de meest voorkomende beroepsfouten, hoe je deze kunt voorkomen én hoe je goed verzekerd bent mocht er toch een keer iets fout gaan.

Eerste hulp bij beroepsaansprakelijkheid

Bescherm jezelf tegen de financiële gevolgen van een beroepsfout

Een beroepsfout is snel gemaakt en de financiële gevolgen kunnen enorm zijn. De kans dat jij als bedrijf hiervoor aansprakelijk gesteld wordt, is groot. In dit whitepaper lees je alles over beroepsaansprakelijkheid.

Bedrijfsrisico’s voor management consultants

Wat er mis kan gaan en hoe je jezelf kunt beschermen

Management consultants kunnen van grote waarde zijn voor een organisatie. Maar in de praktijk blijkt dat deze adviseurs ook regelmatig aansprakelijk gesteld worden. Wat zijn de risico’s bij management consulting en hoe je je hiertegen beschermen?

Wat moet je weten over beroepsaansprakelijkheid?

Wat beroepsaansprakelijkheid wel en niet is

Een beroepsfout is snel gemaakt: je geeft verkeerd advies, maakt een programmeerfout of je maakt een fout in de planning waardoor een project maanden uitloopt. Dergelijke fouten kunnen grote financiële gevolgen hebben. In dit artikel lees je hoe het zit met beroepsaansprakelijkheid.

Beroepsaansprakelijkheid voorkomen doe je zo

Onverwachte situaties waarin beroepsaansprakelijkheid een rol speelt

Veel ondernemers denken niet graag na over beroepsfouten en de eventuele gevolgen ervan. Maar beroepsaansprakelijkheid speelt in meer situaties een rol dan je misschien denkt. Gelukkig kun je veel doen om beroepsaansprakelijkheid te voorkomen. In dit artikel praten we je bij.

Dit moet je weten over het auteursrecht

Bescherm jezelf tegen schadeclaims: uitleg en 6 tips

Auteursrecht is actueler dan ooit. Nu je op internet makkelijk toegang hebt tot andermans creaties, zoals teksten, video’s en foto’s, is het risico groot dat iemand andermans creatie zonder toestemming hergebruikt. Claims vanwege het schenden van het auteursrecht nemen dan ook sterk toe. Hoe kun je jezelf hiertegen beschermen?

Beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering: wat is het verschil?

Check goed waar je wel en niet voor verzekerd bent

Als ondernemer krijg je te maken met bedrijfsaansprakelijkheid en beroepsaansprakelijkheid. Deze termen worden nog weleens met elkaar verward. Daarom: wat is het verschil tussen een beroepsaansprakelijkheidsverzekering en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Welke verzekeringen heb ik nodig voor mijn bedrijf?

Check tegen welke risico’s je je moet beschermen

Er zijn heel wat soorten bedrijfsverzekeringen. Zo veel dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Welke verzekeringen voor bedrijven zijn er? En welke heb jij als ondernemer nodig?

Wat staat er in de algemene voorwaarden?

Moet ik als ondernemer algemene voorwaarden opstellen?

Als je als ondernemer producten en/of diensten levert, dan is het handig om alles rond de (ver)koop en levering vast te leggen in je algemene voorwaarden. Vooral als je met meerdere klanten steeds dezelfde afspraken maakt. Maar hoe stel je deze voorwaarden op en waar moeten ze aan voldoen?

Beroepsfouten en schadeclaims voorkomen

Veelgemaakte beroepsfouten en hoe je jezelf ertegen beschermt

Het zal je maar gebeuren: door een beroepsfout van jouw kant lijdt jouw opdrachtgever financiële schade. Wat zijn veelgemaakte beroepsfouten? Hoe voorkom je dat je bedrijf in de problemen komt door een beroepsfout?

Een vergeten vinkje kostte bijna 2 ton

Praktijkvoorbeelden van beroepsfouten en schadeclaims

Kleine beroepsfouten kunnen grote gevolgen hebben. In dit artikel lees je twee praktijkvoorbeelden van schadeclaims door beroepsfouten en hoe het afgelopen is.