Forse stijging oprichting bv’s
Flex-bv populair
Ondernemers kiezen na de invoering van de flex-bv steeds vaker voor de besloten vennootschap als rechtsvorm. Het aantal opgerichte bv’s is in het afgelopen jaar flink gestegen.
Is je winkel- of bedrijfspand deel van een VvE?
Dit zijn de regels en plichten
Als ondernemer kun je onderdeel zijn van een Vereniging van Eigenaren (VvE), bijvoorbeeld met een winkelpand, bedrijfsruimte of appartement. Het is vaak onduidelijk wat wel en niet kan in een VvE. Wie mag er besluiten nemen en wat zijn de wettelijke regels en plichten?
Nieuwe wet moet onnodige faillissementen voorkomen
Rechter kan schuldeiser nu dwingen saneringsplan te accepteren
Bedrijven hoeven straks niet langer te vrezen dat één dwarsliggende schuldeiser een onnodig bankroet kan afdwingen. Het kabinet gaat de wet aanpassen zodat de rechter crediteuren al voor een faillissement kan verplichten om mee te werken aan een redelijk schuldsaneringsplan.
Bedrijf aan huis starten? Check het bestemmingsplan
Voorwaarden voor ondernemen vanuit huis
Voor veel startende ondernemers is het aantrekkelijk om vanuit huis te beginnen met een bedrijf. De kosten zijn vaak lager dan wanneer je een ruimte huurt of koopt en het verkleint je risico's. Maar mag het zomaar?
Overheid wil dat ondernemers meedenken over wetten en regels
Minder controle voor ondernemers die zich aan de regels houden
Ondernemers mogen vaker meedenken bij het maken van nieuwe wetten en regels. En bedrijven die zich aan de bestaande regels houden, worden beloond met minder regeldruk. Dat maakt het kabinet bekend in een brief aan de Tweede Kamer.
Mag je een merknaam van iemand anders gebruiken?
Naam gebruiken van merk dat niet actief wordt gebruikt
Stel, je wilt een merknaam voor je bedrijf gaan gebruiken. Dat merk is echter al door een andere ondernemer geregistreerd, maar die maakt er niet actief gebruik van. Mag je het merk dan voor je eigen bedrijf inzetten?
Wat zijn WEEE en RoHS?
Europese richtlijnen voor elektrische en elektronische apparatuur
Maak jij elektrische of elektronische apparatuur? Dan ken je ongetwijfeld de afkortingen WEEE en RoHS. Beide zijn Europese richtlijnen. WEEE staat voor Waste of Electrical and Electronical Equipment (afval bestaande uit elektrisch en elektronische apparatuur) en RoHS voor Restriction of the use of certain Hazardous Substances (beperking van het gebruik van bepaalde gevaarlijke stoffen).
Leasemaatschappij levert niet: wat nu?
Column | Laat je niet manipuleren door verhuurder: ken je rechten
Stel, je hebt een kopieerapparaat geleased. De leverancier gaat failliet of komt om andere redenen zijn verplichtingen - bijvoorbeeld uit de serviceovereenkomst - niet na. Wat dan?
Waar moet je als ondernemer op letten bij de nieuwe Code Email?
Let op, de eisen voor mailings zijn strenger!
Sinds 1 januari 2012 geldt de Code Email. Je mag niet meer ongevraagd digitale mailings van partners doorsturen en moet explicieter toestemming vragen aan je klanten.
Wat betekent de Wet van Dam voor ondernemers?
Contract niet altijd met één maand op te zeggen
Op 1 december 2011 is de Wet van Dam in werking getreden. Inmiddels hebben we er ruim een jaar ervaring mee. Wat houdt deze wetswijziging in? Wat betekent deze wet voor jou als ondernemer?