Wetten & Regels

Juridische desk

Paarse krokodil: onnodige bureaucratie

Minder administratieve rompslomp voor ondernemers

Je hebt hem vast wel eens gezien, die reclame over de in het zwembad zoek geraakte paarse krokodil. Een treffende illustratie van de wijze waarop we in de dagelijkse praktijk ook vaak tegen onnodige bureaucratie aanlopen.

15 augustus 2012

Wat doen de Nederlandse ministeries?

En waar zijn de Nederlandse departementen voor verantwoordelijk?

Het beleid van de Nederlandse regering wordt uitgevoerd door een grote hoeveelheid ambtenaren, die verdeeld zijn over diverse ministeries. Maar welk ministerie is waarvoor verantwoordelijk?

15 augustus 2012

Wat is het warenwetbesluit tattoeëren en piercen?

Eisen die gesteld zijn in het warenwetbesluit

Wie tattoos, piercings en permanente make-up aanbrengt, moet zich aan bepaalde regels houden. Zo moet je je aan een leeftijdsgrens houden en op een hygiënische manier werken.

15 augustus 2012

Wedstrijden Oranje kijken in je bedrijf

Moet ik BUMA een vergoeding betalen?

Met het EK in het vooruitzicht overweeg je om met je personeel gezamenlijk naar de wedstrijden van het Nederlands elftal te kijken. Moet je dan nog een of andere vergoeding betalen aan de BUMA of vergelijkbare instantie?

15 augustus 2012

Welk huwelijksvermogensregime past bij jou?

Altijd trouwen op huwelijkse voorwaarden?

Als ondernemer heeft het trouwen ook een zakelijke kant. Want op basis van welk huwelijksvermogensregime trouw je? Ga je trouwen in algehele gemeenschap van goederen of toch maar op huwelijkse voorwaarden?

15 augustus 2012

De boete verhalen op de roker

Roken in horeca gelegenheden

Als horecaondernemer kun je een boete krijgen als er gerookt wordt in jouw onderneming, ook als je het er niet mee eens bent of het niet eens doorhebt. Kun je de klant die de overtreding begaan heeft aansprakelijk stellen?

15 augustus 2012

Wat is successierecht?

Hoe werkt deze wet?

Je denk er niet graag aan, maar ook jij kunt te maken krijgen met het overlijden van een van je naaste familieleden. In het geval van een erfenis moet je rekening houden met het successierecht.

15 augustus 2012

Mag een leverancier mij verkoopprijzen opleggen?

Het maken van verticale prijsafspraken

Europese en Nederlandse mededingingsregels staan niet toe dat leveranciers prijzen opleggen aan wederverkopers. Dit geldt zowel voor directe als indirecte prijsbinding. Dit is verticale prijsbinding.

15 augustus 2012

Waar meld ik een overtreding van de mededingingswet?

De rol van de Nederlandse Mededingingsautoriteit

Als ondernemer loop je bepaalde economische risico’s. Om te voorkomen dat die risico’s ontaarden in verhindering, beperking of vervalsing van concurrentie is er de Mededingingswet.

15 augustus 2012

Wat is de Mededingingswet?

NMa houdt eerlijke concurrentie in stand

‘Iets met concurrentie’, is het antwoord dat je vaak van mensen krijgt als je ze vraagt naar de uitleg van de Mededingingswet. Straks kun jij ze vertellen hoe het precíes zit.

15 augustus 2012

Getoond 51 tot en met 60 van 64 totaal, er zijn meerdere pagina's