Tien tips om valutarisico's te reduceren

Column Rob Adrichem | Pas op met internationale betalingen

01 december 2017

Als je als mkb'er je eerste stappen zet in de internationale handel, zijn valutarisico’s vaak een onbekend fenomeen. Schommelingen in de wisselkoers kunnen aanzienlijk zijn en het verschil betekenen tussen een winstgevende en een verliesgevende transactie.

E-book 'Eerste hulp bij Internationaal ondernemen'

Whitepaper Exportfinanciering

Tien tips om het valutarisico te beperken:

1. Overzicht

Maak een overzicht van toekomstige inkomsten en betalingen in buitenlandse valuta’s. Historische transacties en financiële planningen zijn hiervoor een goede basis. De lengte van betalingstermijnen bepaalt de kans op toekomstig koersverschil. Gelijktijdige inkomsten en betalingen in dezelfde valuta reduceren het resterende risico. Bepaal per valutapaar de omvang van het risico en de gevolgen van een koersstijging of -daling.

2. Rekening

Open een rekening in de vreemde valuta of gebruik de vreemde-valutarekening van je valuta-aanbieder. Dit is vooral interessant als je regelmatig grote sommen in vreemde valuta’s ontvangt. De bank wisselt de ontvangen deviezen dan namelijk niet automatisch om. Dit geeft je veel meer vrijheid bij het kiezen van de beste wisselkoers.

3. Instrumenten

Ken de instrumenten voor het afdekken van valutarisico’s en de daaraan verbonden kosten. De meest gebruikte instrumenten zijn termijncontracten, market orders en non-deliverable forwards. Vraag je valutaspecialist naar de voordelen, nadelen en kosten hiervan.

4. Restricities

Zoek uit of er restricties zijn op kapitaalstromen. Sommigen landen (zoals bijvoorbeeld Brazilië en Argentinië) laten binnenkomende kapitaalstromen met rust, maar controleren wel streng de uitgaande kapitaalstromen. Om dit risico te vermijden, kan het zinvol zijn om een rekening of zelfs een lokaal kantoor in deze landen te openen.

5. Buitenlandse valuta

Overweeg om buitenlandse klanten in hun eigen valuta te laten betalen. Zakelijk gezien is dit een goede stap om (potentiële) klanten tegemoet te komen, maar hierdoor ontstaat wel een koersrisico, omdat de buitenlandse valuta uiteindelijk moet worden omgewisseld als de eigen kosten in euro’s moeten worden betaald.

6. Koersschommelingen

Analyseer hoe gevoelig de onderneming is voor koersschommelingen tegen de euro. Laat je adviseren door een specialist op het gebied van valutarisico’s die weet wat er in de markt speelt en ook helpt om voordelige koersbewegingen optimaal te benutten.

7. Risico per land

Bepaal de risico’s per land waarmee zaken wordt gedaan. Breng per land in kaart welke koersschommelingen zich in het verleden tegen de euro en de dollar hebben voorgedaan. Hiermee kunnen de verschillende dekkingsopties worden beoordeeld.

8. Natuurlijke hedges

Maak gebruik van eventuele ‘natuurlijke hedges’. Omdat een aantal vreemde valuta’s is gekoppeld aan bijvoorbeeld de dollar, is het aanhouden van bijvoorbeeld Hong Kong dollars voor een betaling in dollars een natuurlijke hedge. Dit is alleen praktisch voor de korte termijn, omdat het tijdelijk beslag legt op kapitaal.

9. Benut de rust

Maak gebruik van momenten van rust op de valutamarkten. Dit zijn ideale momenten om de toekomstige exposure in kaart te brengen en deze zoveel mogelijk af te dekken.

10. Snel en veilig

Zorg dat betalingen snel en veilig aankomen. Snellere internationale betalingen kunnen van doorslaggevend belang zijn bij het onderhandelen met buitenlandse leveranciers. De snelheid en veiligheid van betalingen hangen af van het netwerk van banken dat een valuta-aanbieder gebruikt.

Auteur

Rob Adrichem