Waar plaats ik een pinautomaat?

Pinnen en veiligheid

22 augustus 2012

Als je klanten de mogelijkheid biedt elektronisch te betalen, moeten ze dit zo veilig mogelijk kunnen doen. De pincode mag niet worden afgekeken en de mogelijkheid op fraude met creditcards zoveel mogelijk worden voorkomen.

Elektronisch betalen is gemakkelijk en snel. Voor ondernemers is er minder aanleiding om overvallen te worden omdat je minder contant geld in kas hebt. Nadeel is dat er ook gemakkelijker mee kan worden gefraudeerd. Door het afkijken van een pincode of namaken van een handtekening kunnen rekeningen worden geplunderd. Lees wat je zelf kunt doen om de kans op fraude in jouw winkel zo klein mogelijk te maken.

Pinautomaat opstellen

Je kunt je pinautomaat niet lukraak op je toonbank plaatsen. Een pincode moet privé blijven en daarom moet je het apparaat zo opstellen dat het niet mogelijk is om af te kijken. Een aantal regels:

  • Zorg ervoor dat de klant zijn pas niet uit het oog verliest. Laat daarom de klant zelf zijn pas door de lezer halen. Indien dat niet mogelijk is, laat dan zien wat je met de pas doet.

  • Stel het toetsenbord (ook wel PINpad genaamd) zo op dat de klant voldoende privacy heeft bij het intoetsen van de code.

  • Je mag het beschermkapje op het apparaat niet verwijderen.

  • Klanten moeten de PINpad met hun hand kunnen afschermen, daarom moet deze tussen de 80 en 120 centimeter hoogte zijn geplaatst.

  • De PINpad mag niet vanaf een verhoging of via camera’s en spiegels zichtbaar zijn.

Download hier een overzicht van welke opstellingen van je pinautomaat wel en niet mogen.

EMV-chip

De ontwikkelingen met betrekking tot elektronisch betalen staan niet stil. Omdat chips veiliger zijn dan magneetstrips zullen de pinpassen en creditcards met magneetstripstrips door exemplaren met EMV-chips worden vervangen. Hierdoor zullen ook alle geld- en betaalautomaten worden aangepast. EMV staat voor Europay, MasterCard en Visa, de initiatiefnemers voor deze wereldwijde standaard chiptechnologie. Naar verwachting zullen alle kaarten en automaten rond 2011 zijn aangepast. Het is de bedoeling dat elektronisch betalen door deze technologie nog veiliger wordt. Houd daarom bij het aanschaffen van een pinautomaat rekening of ze EMV-chips kunnen lezen. Anders zul je deze na verloop van tijd weer moeten vervangen.

Aansprakelijkheid voor fraude

De invoering van de EMV-chip vermindert de kans op fraude met creditcards en nagemaakte handtekeningen. Dit heeft gevolgen voor ondernemers met pinautomaten wiens betaalautomaten niet geschikt zijn voor betalingen met de EMV-chip. In specifieke fraudegevallen verschuift de verantwoordelijkheid naar de partij die de kaart uitgeeft of accepteert en niet op de EMV-standaard is overgegaan. Als je dus niet over een EMV-geschikte betaalautomaat beschikt, kun je in het geval van fraude aansprakelijk worden gesteld.

Convenant

Nederlandse banken en diverse ondernemersorganisaties hebben op 17 november 2005 het Convenant Toonbankbetalingsverkeer gesloten. De bedoeling van het convenant is de veiligheid en efficiëntie van het elektronisch betalingsverkeer te vergroten. Het convenant bestaat uit drie afspraken:

  • Elke onderneming die pinnen als betaalmogelijkheid aanbiedt, krijgt met terugwerkende kracht tot 1 januari 2005 ten minste 1 eurocent per transactie korting op het individueel tussen bank en onderneming uitonderhandelde pintarief. Ondernemingen die na 1 januari 2005 pinnen aanbieden krijgen eveneens de minimale korting.

  • Er is een ‘innovatiefonds’ opgericht om het betalingsverkeer efficiënter te maken en heeft 10 miljoen euro in kas, gefinancierd door de banken.

  • Er worden innovatieve plannen ontwikkelt om het betaalgedrag van consumenten en zakelijke rekeninghouders efficiënter te maken.

Je bent in sommige gevallen ook aansprakelijk als je de creditcard niet op echtheidskenmerken hebt gecontroleerd. De MKB Servicedesk kan je helpen bij het voorkomen van fraude met elektronische betalingen in jouw bedrijf.