"Zelfs mijn vrouw heeft geïnvesteerd"

Lifeguard wist via beleggers groei te financieren

23 april 2019

De groei van je bedrijf financieren via crowdfunding. Het gebeurt steeds vaker. Mikkel Hofstee wist met zijn bedrijf Lifeguard 300.000 euro bij elkaar te halen in enkele weken. Hij vertelt zijn verhaal.

Naam: Mikkel Hofstee

Functie: CEO en founder

Bedrijf: Lifeguard

Product/dienst: Training en coaching

Aantal medewerkers: 40 fte + 50 freelancers

Topvorm

'Nederland in Olympische vorm brengen, beginnend bij het bedrijfsleven', dat is het doel van Lifeguard. Het bedrijf is sinds 2002 gericht op coaching en training van ondernemers en managers. “Sport als referentiekader is daarbij een bewuste keuze”, weet Mikkel Hofstee, CEO en mede-oprichter. “Sport is niet soft. In de sport is fysieke en mentale gezondheid cruciaal. Als je niet 100 procent fit en scherp bent, verlies je de wedstrijd. In het bedrijfsleven wordt daar anders naar gekeken. Sommige mensen zijn jaren niet in topvorm, maar worden wel doorbetaald.” Daar willen de trainers van Lifeguard wat aan veranderen. Ondernemers, managers en medewerkers topfit maken, dat is het doel.

Sinds de oprichting in 2012 hielp Lifeguard al zo’n 80 a 90 grote bedrijven via training en coaching. “We hebben een aantal vaste klanten, waar we al 14 jaar geregeld trainingen geven.”

Financiering

Naast een rekening courant krediet bij de bank en een beroep op aandeelhouders in 2005 had Lifeguard nog geen externe financiering nodig voor de groei van het bedrijf. Tot dit jaar. “We wilden investeren in een nieuw IT-systeem, onze marketing-activiteiten uitbreiden en een buffertje hebben voor de vaak rustige zomermaanden juli en augustus.” Voor de financiering daarvan kwam Lifeguard al snel uit bij crowdfundingplatform Voordegroei. “Ik was wel gecharmeerd van het idee om het op een andere manier te financieren. Over financiering via de bank had ik geen goed gevoel. Accountmanagers volgen zich daar snel op waardoor een vertrouwensrelatie moeilijk is. Ook de gevraagde zekerheden, waaronder persoonlijk meetekenen, vind ik te streng. Uiteindelijk bleek financieren via Voordegroei zelfs goedkoper dan bij de bank, omdat het Economic Board Utrecht (EBU) ook voor een kwart garant stond.”

“Daarnaast vind ik crowdfunding ook een sympathiek initiatief. Je vergroot en versterkt namelijk ook je netwerk. Het idee van financieren via Voordegroei sprak mij direct aan. Ook tot lang na de campagne worden investeerders op een positieve manier aan Lifeguard herinnerd zodra ze rente ontvangen.”

Netwerk

Hofstee deed tijdens de crowdfundingcampagne ook een beroep op een deel van zijn persoonlijke netwerk. “Zelfs mijn vrouw heeft geïnvesteerd”, lacht hij. “Toch moet je daar wel voorzichtig mee zijn”, weet hij. “Je kunt kennissen vragen om tegen een gunstig tarief te investeren. Bij ons was dat 7 procent. Dat is natuurlijk veel meer dan je via je spaarrekening binnenkrijgt. Maar er zit natuurlijk wel een hoger risico aan vast. Dat heb ik ook altijd benadrukt. Toch was het voor degenen die geloofden in ons bedrijf en mij als ondernemer een mooie kans. Uiteindelijk was het inschakelen van mijn eigen netwerk niet eens nodig geweest, maar goed, zij profiteren nu mee.”

Risico?

Toch viel het risico nog wel mee, denkt Hofstee. “We bestaan natuurlijk al 14 jaar en hebben een mooie groei laten zien. We zijn een scale-up, geen start-up.” Dat is ook waar Voordegroei op mikt: groeiende bedrijven met een bewezen staat van dienst en goede plannen. “De kredietanalyse die zij op ons bedrijf uitvoerden liet ook zien dat er geen groot risico was.”

Ook bij een volgende financiering zou Hofstee graag crowdfunding inzetten. “Als je echt wil groeien is dit een heel goede optie. Voor normale, kleine investeringen is het natuurlijk wel een dure financieringsvorm, maar zeker voor bedrijven die al wat langer bezig zijn is het een goede optie om de volgende stap te maken.” Hofstee maakt zich dan ook geen zorgen over het terugbetalen van de leningen. “Ik focus me gewoon op goed werk leveren en tevreden klanten houden, dan gaat die betaling vanzelf.”

Verder groeien

“Er is veel vraag in de markt en wij groeien ook dit jaar met 20 tot 25 procent, qua omzet.” Ook het personeelsbestand van Lifeguard blijft groeien. “We hebben dit jaar al 3 of 4 mensen aangenomen en 10 nieuwe freelancers ingezet. We moeten eerst onze eigen groei zien te managen, maar misschien dat we in de toekomst nog wel een bedrijf overnemen.” Ook daarvoor zou financiering nodig zijn, beseft Hofstee. “Voordegroei is dan zeker weer een goede optie. Het is een betrouwbare club met goede mensen. Een plezier om mee samen te werken.”

Auteur

Raphael Klees