Hoe kun je voordelig geld lenen aan je BV?

Lenen aan je eigen BV wordt anders behandeld dan lenen aan een derde

euro-currency-biljetten-geld
MKBSD WP - Financieringsvormen 1920 x 1280

Hoe regel je bedrijfsfinanciering?

Als directeur-grootaandeelhouder (DGA) kun je voordelig geld lenen aan je bv. Waarom is een zakelijke rente lening aan je bv interessant? Waar moet je fiscaal op letten bij een zakelijke lening aan je eigen bv?

Als dga kun je voordelig geld lenen aan je eigen bv. Doordat een lening aan je bv leidt tot extra lasten, kan het fiscaal gezien voordelig uitpakken. Er gelden andere fiscale regels dan dat je als bv geld zou lenen bij bijvoorbeeld een bank. Fiscaal wordt lenen aan je eigen BV ook anders behandeld dan het aanhouden van spaartegoeden bij een bank of lenen aan een derde. Hoe kun je daar optimaal gebruik van maken?

Lening aan eigen bv: hoe zit dat precies fiscaal?

De lening aan je bv wordt gezien als extra last waardoor de belastbare winst omlaag gaat. Dit heeft weer als gevolg dat je minder dividend zal kunnen uitkeren. De Belastingdienst beoordeelt een lening aan je bv als een zogenoemde terbeschikkingstellingsregeling en wordt opgenomen in box 1. Je betaalt dan progressief belasting over rente-inkomsten van de zakelijke rente lening aan je bv. Wel heb je recht hebt op de terbeschikkingstellingsvrijstelling van 12%. 

Let op: Leen je privé geld van de bank en wil je dit vervolgens gebruiken voor een lening aan je bv? Deze lening valt dan ook onder de terbeschikkingstellingsregeling. De rente op de lening van de bank is aftrekbaar in box 1.

Waarom een zakelijke lening aan je bv?

Lenen aan je bv is dus financieel gezien niet altijd voordelig. Toch kan het wel interessant zijn wanneer je een laag rendement behaalt op een privébelegging. Of wanneer de bank geen lening wil afsluiten met je bv. Vaak wordt deze constructie ook gebruikt vanwege de aftrekbaarheid van het verlies in box 1 wanneer de bv de lening niet kan terugbetalen. De Belastingdienst controleert hier echter op en wanneer het om een zogenoemde ‘bodemloze put-lening’ gaat - een lening waarvan snel duidelijk is dat die niet terugbetaald kan worden - is het verlies niet aftrekbaar. 

Tips voor voordelig privé geld lenen aan je bv

Wanneer je een lening aangaat met je bv moet je op een aantal zaken goed letten. Vraag advies aan je accountant of fiscalist en zorg dat je achteraf niet in de problemen komt. 

Zakelijk handelen en leningsovereenkomst

Wanneer je een zakelijke rente lening aangaat met je bv, moet je aan kunnen tonen dat je zakelijk handelt. Leg de afspraken vast in een zakelijke overeenkomst; een leningsovereenkomst. Dit is de schriftelijke overeenkomst tussen de dga en zijn bv. Hierin moet een aflossingsschema en een reëel rentepercentage staan. Met nadruk op reëel, want wanneer er een onzakelijk hoge rente in staat, heeft dit gevolgen. 

Fiscale glijclausule bij zakelijk lenen aan bv

Voor je bv is alleen het gedeelte van de rente dat normaal zakelijk zou zijn geweest, aftrekbaar als bedrijfslast. Dat geldt ook voor de rente voor de terbeschikkingstellingsregeling (zie hierboven). Alles wat het niet-zakelijke deel is, ziet de fiscus als een vermomde winstuitdeling en is belast in box 2 (aanmerkelijk belang) en is bij de bv niet aftrekbaar. 

Om ongewenste gevolgen van een vermomde winstuitdeling te beperken, is het mogelijk om de leningsovereenkomst een ‘glijclausule’ opnemen. Dit houdt in dat wanneer de rente die in de overeenkomst staat en niet voldoet aan de fiscale eisen, je terug kunt vallen op deze clausule. De clausule bepaalt dat de rente alsnog wordt aangepast aan de rente die wordt vastgesteld door de belastinginspecteur of de belastingrechter.

Verlies op geldlening bv

Stel je voor dat de bv het geleende bedrag niet kan terugbetalen? Dan mag je het verlies op de lening als negatief resultaat meenemen in box 1. Voldoet de zakelijke lening aan je eigen bv niet aan de hierboven genoemde voorwaarden, dan kan de belastinginspecteur zeggen dat het gaat om informele kapitaalverstrekking. Dat heeft weer gevolgen voor het verrekenen van het verlies in box 2. 

Let op: hoofdelijk aansprakelijkheid

Als dga ben je zowel aandeelhouder als bestuurder. Wanneer je uiteindelijk door de bv bent benadeeld, kun je hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld voor het verlies. 

Sparen in bv

Met de zeer lage rentes kan het ook interessant zijn om te sparen in je bv. Je stort dan geld van privé in je bv en bespaart hier belasting mee over je box 3 vermogen. Een spaar bv wordt ook wel een vermogens bv of spaargeld bv genoemd. 

Voordelig lenen aan je bv? Dat kan zeker, maar let op dat je het goed regelt. Voldoe aan de regels van de Belastingdienst, zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan. Schakel hiervoor hulp in van een fiscalist of boekhouder-accountant. 

Wat vind je van dit artikel?

Auteur

Patty Sjerps