Hoe generatie Z jouw betalingsverkeer radicaal gaat veranderen

Interview met René Boender | Brainagent, auteur en spreker
Het klassieke systeem van betalingsverkeer is hopeloos ouderwets. Als het aan generatie Z ligt, gaat de toekomst van betalen er heel anders uit zien.
De wereld van generatie Z draait om de telefoon, ze gaan er mee naar bed en staan er ‘s ochtends mee op. René Boender vertelt: “Generatie Z omarmt tech, uit onderzoek is zelfs gebleken dat wanneer je deze jongeren de keuze geeft tussen een glas water, brood en een iPhone, ze massaal kiezen voor de iPhone. Pas na zes uur en veertien minuten kiezen ze het glas water.” De telefoon is voor deze generatie de zogenaamde POC: Point Of Contact. “Jongeren regelen ook hun bankzaken liever via deze POC”, aldus René.

 

Denken vanuit de POC

Deze ontwikkeling zie je nu al terug in het straatbeeld. Steeds meer stenen banken verdwijnen of worden uitsluitend een plek om advies te vragen of bijvoorbeeld een hypotheek te regelen. Ook bij veel bedrijven zie je dat de POC een rol gaat spelen bij betalingen. Het is nu zelfs al mogelijk om contactloos te betalen via de telefoon. Hiervoor heb je een pinapparaat met een NFC-chip nodig.

 

Is bitcoin de heilige graal?

Volgens René hebben we behoefte aan een universele valuta. Een (virtuele) munt waarmee over de hele wereld simpel en direct kan worden betaald. Zou bitcoin een geschikte vervanger zijn? Sommige ondernemers bieden nu al de optie om via deze weg te betalen. “Het grootste probleem met bitcoin is dat het gereguleerd is vanuit de crowd. Er is geen autoriteit die toeziet op de veiligheid. Mocht er een criminele organisatie er in slagen om bitcoin te hacken, kun je ineens je volledige rekening kwijt zijn.” De oplossing ligt volgens René bij een valuta die wordt gereguleerd door een mondiale systeembank, bewaard op nationaal niveau. Ook voor jou als ondernemer is dit nuttig, zo hoef je namelijk geen transactiekosten meer te betalen als je veel met het buitenland zaken doet.

 

Blauwtje lopen

“Veel jongeren uit generatie Z hebben een blauwtje gelopen bij hun eerste aankoop op internet. Ze kopen niet meer alleen bij echte winkels, maar juist ook op marktplaats en ebay. Als de levering komt (of juist überhaupt niet), blijkt dat ze opgelicht zijn.” Volgens René zijn jongeren het zat om belazerd te worden en willen graag dat hun betalingen verzekerd worden: “Generatie Z is bereid om te betalen om ervan verzekerd te zijn dat ze krijgen waar ze voor hebben betaald. De tijd is rijp voor een nieuw betalingssysteem met de mogelijk om risico af te kopen.” Als ondernemer kun je nu al meegaan in die wens. Je kunt bijvoorbeeld de mogelijkheid bieden om te verzekeren dat het product op tijd aankomt en dat je altijd mag ruilen. Mocht de klant niet tevreden zijn, dan krijgt hij zijn geld terug. Maar op marktplaats blijft het een risico totdat een bank komt met levering verzekerd betalen. En dat gaat er komen…

 

Toekomstplannen

Generatie Z zal niet altijd zo jong blijven. “Binnen een paar jaar zitten ze in de tweede kamer en de bankentop”. Ze zullen er alles aan doen om het dagelijks leven zo simpel, eenvoudig en veilig mogelijk te maken door middel van internet. De mogelijkheid om betalingen te verzekeren is hier een belangrijk onderdeel van. “De bank/ondernemer die dit systeem omarmt is de winnaar van de toekomst”
 

Meer weten? René heeft een boek geschreven over Generatie Z en de vierde industriële revolutie.


Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten