Het in kaart brengen van de wensen bijbedrijfsoverdracht

Column Thijs Muijsenberg | Company Shaping

04 februari 2019

Als overnameadviseur kom ik regelmatig bij ondernemers over de vloer. Een van mijn eerste vragen is dan: waar sta je over vijf jaar en in welke fase bevindt zich je bedrijf dan?

Dit zijn voor de meeste ondernemers moeilijke vragen. De privé- en zakelijke belangen kunnen verschillend zijn en met elkaar conflicteren. Bijvoorbeeld: je wilt graag met pensioen, maar het bedrijf overweegt om een belangrijke investering te gaan doen om de continuïteit te waarborgen. Je vraagt je af: ga ik zelf nog investeren, ga ik een mede-investeerder zoeken, of ga ik het bedrijf verkopen? Vragen die de bedrijfsstrategie en de waarde van je onderneming kunnen beïnvloeden. 

Als je overweegt je bedrijf te verkopen, dan dien je tijdig te beginnen met het verkoop- klaarmaken. Dit neemt meerdere jaren in beslag om uiteindelijk de maximale waarde uit je bedrijf te halen en je wensen in vervulling te laten gaan. 

Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom hier enkele adviezen:

Fase 1: het in kaart brengen van de wensen

Een goede adviseur in de bedrijfsovername investeert in deze fase veel tijd om de wensen van de ondernemer in kaart te brengen. Er vinden meerdere gespreken plaats waarin veel vragen aan de orde komen. Bijvoorbeeld:

  • Waarom wil je het bedrijf verkopen? Het waarom kan van persoonlijke aard zijn (leeftijd, gezondheid, andere ambities, enz.) maar ook strategisch en/of zakelijk (levensfase van het bedrijf, bedrijfsomvang, horizontale of verticale ketenintegratie, conflict met medeaandeelhouders, enz.). Vaak is het een combinatie van genoemde factoren waardoor je als ondernemer besluit om terug te treden;

  • Aan wie wil je het bedrijf verkopen? Er zijn meestal meerdere geïnteresseerde partijen: je zakelijke partner, het huidige management, je kinderen, een collega-bedrijf, je grootste concurrent, of aan een derde persoon. Je kunt je bedrijf ook verkopen aan een investeringsmaatschappij. Er zijn dus meerdere opties. Die dienen van tevoren goed in beeld te worden gebracht;

  • En niet onbelangrijk is wat je gaat doen na de verkoop van het bedrijf? Wil je nog enkele jaren meewerken, af alleen adviseur zijn van de nieuwe directie? Of ga je de geplande wereldreis maken en trek je je volledig terug. Dit is van wezenlijk belang om van tevoren te weten. Het kan onder meer bepalen aan wie je het bedrijf gaat verkopen. Het is daarom noodzakelijk om je persoonlijke, zakelijke en financiële wensen goed in kaart te brengen. Dit kan jou en ons helpen om in het latere verkoopproces de juiste beslissingen te nemen. 

Let op! Overweeg je om uw bedrijf in de komende vijf jaar over te dragen of te

verkopen? Het verkoopklaar maken van een onderneming neemt meerdere

jaren in beslag. Hoe eerder je hiermee start, hoe succesvoller de

overdracht wordt.

Auteur

Thijs Muijsenberg