Recordaantal pinbetalingen in Nederland

Anderhalf miljard pintransacties in afgelopen twaalf maanden

02 februari 2009

Het aantal pintransacties is over een periode van twaalf maanden nog nooit zo hoog geweest. Van juni 2006 tot en met mei 2007 is het aantal pintransacties naar een record gestegen van ruim anderhalf miljard. Dit blijkt uit de cijfers van Currence, de producteigenaar van PIN, Chipknip, Acceptgiro, Incasso/Machtigen en iDEAL.

Consumenten

De consument is in de afgelopen jaren steeds meer gaan betalen met zijn pinpas. Van alle aankopen in de winkel betaalden consumenten het afgelopen jaar ruim dertig procent met pin. Uit onderzoek van Currence blijkt dat de consument zijn pinpas voornamelijk gebruikt voor het betalen van bedragen boven de twintig euro.

Supermarkten

Maar ook het aantal transacties beneden de twintig euro dat met pin wordt betaald is de afgelopen jaren gestegen. De stijging was met name te zien in supermarkten, warenhuizen en in de non-fooddetailhandel.

Bijbetalen

Lagere bedragen worden door de consument nog steeds vaak contant betaald. Een belangrijke reden hiervoor is dat de consument in sommige winkels moet bijbetalen wanneer hij een kleiner bedrag met pin wil betalen. Steeds meer winkels accepteren inmiddels pin voor alle bedragen, ook als het gaat om de allerkleinste aankopen.

Bron: NU.nl/Novum