Mobiel betalen laat opnieuw op zich wachten

Ondanks positieve testen met het betaalsysteem

02 februari 2009

Mobiel betalen werkt. Een proef van onder andere de Rabobank en C1000 verliep bovenverwachting. Zowel gebruikers als ontvangers waren erg enthousiast; het betalen verliep makkelijk en veilig. Reden genoeg om voor MKB-ondernemers na te denken over het invoeren van het mobiele betaalsysteem. Toch is het project opnieuw stilgelegd. Sterker nog, de telefoonportemonnee is, ondanks alle positieve testen, verder weg dan ooit. Waarom laat de doorbraak zo lang op zich wachten?

De Rabobank, C1000, KPN en het RFID Platform hielden afgelopen half jaar een proef met mobiel betalen via speciale telefoons. Bij de C1000-vestiging in Molenaarsgraaf werkte het als volgt: klanten konden hun boodschappen contactloos afrekenen door het mobieltje simpelweg bij het pinapparaat aan de kassa te houden en een pincode in te toetsen. Naast de mogelijk van pinnen met de telefoon, was het ook mogelijk flessenbonnen op de telefoon op te slaan en te verrekenen bij de kassa, bij te schrijven op de Rabobank-rekening, of het geldbedrag te laten overmaken naar een goed doel. De mobieltjes zijn voorzien van NFC-technologie (Near Field Communication) die het contactloos uitwisselen van informatie – zoals betaalopdrachten – op korte afstand mogelijk maakt.  

"Ik heb nog nooit een proef gezien waarbij de gebruikers zelf zo enthousiast waren", vertelt rechtswetenschapper Bart Schermer van het RFID Platform Nederland. "Iedereen vond het betalen makkelijk en veilig."  

Toch laat de doorbraak nog op zich wachten, ondanks alle positieve testen. Wat zijn de redenen hiervan?

  • Eventueel gaat de Nederlandse PIN-standaard, die voor de testen werd gebruikt, op de schop. De overheid was van plan PIN ergens rond 2012 te vervangen door Sepa, het nieuwe Europese betaalsysteem. Maar ondernemers zijn tegen, de invoering van Sepa betekent dat zij nieuwe apparatuur zullen moeten aanschaffen. Daar hebben winkeliers geen zin in: PIN zou moeten werken binnen het systeem van Sepa. Het is nog onzeker of dat ook zal gaan lukken. Nu er nog onduidelijkheid bestaat over het te kiezen betaalsysteem, zal er nog gewacht worden met het telefoonbankieren, zo is de gedachte.

  • Het draadloos betalen werkt alleen met telefoons met een NFC-chip, van het Eindhovense NXP. Er zijn nog maar heel weinig telefoons die zo’n chip standaard in het systeem hebben zitten.

  • Alternatieven voor het systeem uit de C1000-proef zijn een prepaidsysteem en een mobiele variant op iDeal. Die laatste optie is verre van ideaal; dit zou het betalen aan de kassa alleen maar vertragen.

  • Ook een prepaidsysteem, het zogenaamde Payter waarmee wordt geëxperimenteerd in Rotterdam, lijkt meer na- dan voordelen te hebben. Payter is geen onderdeel van het gewone betalingsverkeer via de bank. Hierdoor zal het aansluiten van winkels minder snel gaan.  

Volgens Schermer is inhaken op bestaande betaalsystemen is het beste. "We wilden per sé dat de proef onder PIN zou werken, omdat dat voor mensen vertrouwd is en de infrastructuur er al ligt. Bovendien werkt het dan samen met de eigen bankrekeningen. Dat is makkelijker dan dat je telkens een tegoed moet opladen."