Hoeveel moet ik betalen als ik muziek draai in mijn bedrijf?

Welke licenties moet ik aanvragen?

26 januari 2016

Als je muziek draait in je onderneming, moet je ervoor betalen. Of je nu een eenmanszaak hebt, of dertig mensen in je pand hebt zitten. Lees in dit artikel welke licenties er zijn en hoeveel je per jaar moet betalen voor muziek in je dansschool, restaurant of kantoorruimte.

Welke licenties moet ik regelen?

Er zijn een heleboel soorten licenties. Hier vind je een uitgebreid overzicht van allerlei soorten licenties per type bedrijfsruimte of vorm van muziekgebruik. Zo is er een licentie voor het gebruik van achtergrondmuziek in de horeca en een licentie voor amusementsmuziek in de horeca. Er zijn soms kleine verschillen tussen de licenties, dus let goed op dat je de juiste aanvraagt. Je bent zelf verantwoordelijk voor het aanvragen van de juiste licenties.

Hoeveel moet ik betalen?

Dat verschilt per type bedrijf. In een winkelruimte betaal je meer dan in een kantoorruimte omdat in het eerste geval meer mensen de muziek kunnen horen. Bij winkelruimtes tellen andere factoren zoals oppervlakte ook mee. In een kantoorruimte wordt een berekening gemaakt op basis van het aantal werknemers. Op www.muzieklicentie.nl kan je voor allerlei bedrijfstypes uitrekenen hoeveel je precies moet betalen en vervolgens meteen de licentie online aanvragen. Voor een aantal veelvoorkomende licenties hebben we vast op een rijtje gezet hoeveel je per jaar moet betalen voor het gebruik van muziek. De bedragen zijn indicatief en incl. BTW.

Let op: Ook voor een door jou aangeschafte cd betaal je een vergoeding. Dit omdat je hem laat horen aan je klanten of werknemers.

Dansles - per dansexploitatie: € 298,43.

Amusementsmuziek in de horeca - vloeroppervlak van 50m2 en 120 muziekdagen per jaar (3 dagen per week): € 1.200. - vloeroppervlak van 50m2 en 365 muziekdagen per jaar: € 3.600.

Achtergrondmuziek in de horeca - vloeroppervlak tot 30m2: € 79,19- vloeroppervlak tussen 31m2 en 70m2: € 506,41

Muziek in bedrijfsruimten, kantoren en magazijnen - als 10 voltijd werknemers de muziek kunnen horen betaal je € 107,22 - voor 11 t/m 25 werknemers is dat € 214,44

Wat gebeurt er als ik niet betaal?

Buma/Stemra kan je een boete van duizenden euro's opleggen.