Minder stress door flexibele werktijden

Zelf uren indelen maakt werknemers gezonder

12 juli 2012

Mensen die zelf hun uren mogen indelen, zoals bij zelfroosteren en thuiswerken, hebben minder last van stress. Dit blijkt uit een Brits onderzoek naar het effect van flexibele werktijden.

Onderzoek

Flexibele werkuren komen steeds vaker voor, maar de consequenties voor de gezondheid waren nog niet bekend. Dit was voor de Britse onderzoekers aanleiding om de resultaten uit eerdere onderzoeken uit de Verenigde Staten, Australië, Finland, Groot-Brittannië, Denemarken en Nederland eens onder de loep te nemen.

Uit de conclusies blijkt dat mensen die zelf hun werkrooster kunnen bepalen, gezonder zijn. Er is een verband tussen de verzuimcijfers en de mate waarin medewerkers zelf hun uren kunnen inplannen. Volgens de onderzoekers is het gevoel dat werknemers controle hebben en een keuze hebben hierin belangrijk. 

Flexibele werkers zijn gezonder

De werknemers met flexibele werkomstandigheden hebben een gezonde bloeddruk en hartslag, zijn minder snel moe, voelen zich mentaal beter en slapen langer en beter. Ook vinden ze vaker van zichzelf dat ze gezonder zijn dan mensen die niet zelf hun werktijden kunnen indelen.

Controle

Als een werkgever bepaalt dat een werknemer minder uren kan werken of juist veel moet overwerken, kan dit een slechte invloed hebben op de gezondheid.  Vooral het verlies aan zelfstandigheid veroorzaakt dus stress bij de werknemer. Dit kan leiden tot hartkwalen, depressie en angstgevoelens. Het loont dus om als werkgever je werknemers flexibel te laten werken.