Zo zorg je voor een ergonomische werkhouding bij hybride werken

Faciliteer een gezonde zithouding achter de laptop of pc

Man werkt thuis in zijn thuis kantoor

De juiste werkhouding is ontzettend belangrijk. Of je nu thuis aan het werk bent, op kantoor of onderweg. Vooral als je vaak op een laptop werkt, is het belangrijk om te zorgen voor een goede zithouding. Met een ergonomische werkhouding zorg je dat jouw team effectief en comfortabel kan werken, èn kun je nare klachten als RSI voorkomen.

Voorkom RSI met een gezonde zithouding

Grote kans dat je in je dagelijkse werkzaamheden niet zo bezig bent met je werkhouding. Toch is een ergonomische houding cruciaal voor je gezondheid. Als je lang in een verkeerde houding werkt, kan dat leiden tot RSI (Repetitive Strain Injury). Dit is een verzamelnaam van rug-, nek- en schouderklachten. Dat kan niet alleen je werk, maar ook je persoonlijke leven flink beïnvloeden.

Een ergonomische werkhouding bij hybride werken: waar gaat het mis?

Wanneer we hybride werken, zijn we niet gebonden aan één vaste werkplek. Veel mensen werken dan ook graag op een laptop. Een belangrijk nadeel hiervan is dat het met een laptop uitdagender is om een ergonomische houding aan te nemen.

  • Het scherm is vaak niet op ooghoogte. Als je scherm te laag staat, moet je je nek buigen en naar beneden moet kijken om alles goed te kunnen zien. Veel schermen staan juist te hoog. Het is beter om de bovenkant net onder ooghoogte te plaatsen en het scherm te kantelen zodat je er precies op kijkt.

  • Een laptop staat vaak dichtbij, waardoor je ogen meer belast worden.

  • Het werken op het ingebouwde toetsenbord en touchpad zorgt ervoor dat je schouders en armen extra belast worden. Een hoek van 90 graden is de meest optimale houding.

Ook is het ingewikkelder om op de thuiswerkplek een ergonomische houding aan te nemen. Waar we op kantoor vaak goede bureaus, stoelen en accessoires hebben, missen we die professionele setting thuis. Dat maakt het lastig om een goede zithouding achter je bureau te hebben.

Wat vind je van dit artikel?

Pauline Veenstra

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.