Wat moet ik Twitteren?

Een inleiding in het Twitter-jargon

23 januari 2013

Wat moet je eigenlijk Twitteren? In dit artikel lees je de do's en dont's en leggen we je uit wat retweeten, hashtags, mentions en direct messages zijn.

Je eerste tweet is natuurlijk even spannend. Maak het jezelf niet te moeilijk, je hoeft geen hoogwaardige teksten van 140 tekens in te voeren. Iets simpels als: 'Net aangemeld bij Twitter, nu aan het uitvogelen hoe het werkt. Tips zijn welkom!', volstaat prima. Wat kun je beter wel of niet twitteren?

Juist wel Twitteren 

  • Laat je volgers weten waar je bedrijf mee bezig is en waar ze jouw bedrijf voor kunnen inschakelen;

  • Zoek de interactie met je volgers. Vraag ze om raad, ervaringen met jouw bedrijf of product;

  • Als je commentaar via Twitter krijgt (positief of negatief), reageer er dan op;

  • Laat zien wat je zelf interessant vindt en plaats links naar websites of artikelen. Die hoeven niet per se over jouw bedrijf te gaan, ze kunnen ook betrekking hebben op de branche waarin jij actief bent;

  • Zie je een interessante tweet van iemand uit jouw netwerk? Retweet deze dan!;

  • Zorg ervoor dat je tweets waarde hebben. Geef je volgers korting of een kijkje achter de schermen van je bedrijf. Of verklap vast wat details over toekomstige projecten of evenementen. 

Liever niet Twitteren

  • Let erop dat je niet alleen maar je bedrijf aan het promoten bent;

  • Geef altijd de context van een bericht. Als je bijvoorbeeld alleen een link twittert, is de kans klein dat mensen erop klikken omdat ze niet weten waar het over gaat. 

  • Als je steeds meer 'followers' krijgt, moet je ervoor zorgen dat je tweets interessant blijven voor iedereen. Berichten die maar voor een paar mensen relevant zijn, kun je beter via een direct message (DM) versturen. 

Retweeten, hashtags en tinyurl's

Retweeten (RT): Als je een tweet ontvangt, kun je die doorsturen naar jouw netwerk. De naam van de originele afzender verschijnt automatisch in jouw retweet.

Reply: Dit is een publiek bericht dat je naar een bepaald persoon stuurt. Bijvoorbeeld: "@mkbservicedesk jullie hebben inderdaad een interessante special over Twitter." Anderen kunnen dit bericht ook zien. 

Direct Message (DM): Dit is een privébericht dat je naar een bepaald persoon stuurt. Anderen kunnen dit bericht niet zien. Je kan alleen een DM naar iemand sturen als jullie elkaar volgen. 

Mention (@): Als je het @-teken + gebruikersnaam gebruikt op een willekeurige plek in jouw tweet dan heet dat een mention. Hiermee kan je iets over iemand zeggen. Bijvoorbeeld: "Nu met @mkbservicedesk in bespreking over mogelijke samenwerking." 

Hashtag: Met een hashtag (#) geef je een onderwerp aan. Bijvoorbeeld: "Ik ben bezig met een plan voor #aanbesteden."

Trending Topics: Op Twitter kun je een lijst met Trending Topics zien. Dit zijn onderwerpen die op dat moment het meest besproken worden. 

Tinyurl: Dit is een verkorte link, zodat je meer van je 140 tekens overhoudt en je tweet niet vol staat met een link. Op deze website kun je een lange link inkorten.